Analna fistula

Analna fistula

Analne fistule su kanali koji povezuju rektum i kožu oko anusa. Ove fistule su često uzrokovane upalom sluznice ili infekcijom u analnom kanalu. Simptomi uključuju bol, svrab, gnojni iscjedak i krvarenje. Analne fistule se obično liječe kirurški, iako se nekada mogu liječiti i lijekovima. Prevencija analnih fistula uključuje održavanje dobre higijene, kontrolu zatvora i liječenje infekcija analnog kanala što je prije moguće.

Kako liječiti analne fistule?

Liječenje analnih fistula obično uključuje kirurško liječenje. Postoje različiti pristupi operaciji, međutim, neke od najčešće korištenih su:

 1. Fistulotomija: Ova metoda uključuje otvaranje fistule i čišćenje kanala. Nakon operacije, fistula se može zatvoriti prirodnim procesom zarastanja ili se može ostaviti otvorena da se omogući bolje isušivanje.
 2. Seton tehnika: Ova metoda uključuje postavljanje posebnog konca (setona) kroz fistulu kako bi se održavala otvorena dok se ne zatvori.
 3. Skleroterapija: Ova metoda uključuje ubrizgavanje lijeka u fistulu kako bi se proširila i zatvorila.
 4. Fibrin glukan adheziv: Ova metoda uključuje korištenje posebnog glukana koji se ubrizgava u fistulu kako bi se zatvorila.
 5. LASER terapija: Ova metoda se koristi za liječenje analnih fistula. To uključuje upotrebu lasera koji se koristi za zatvaranje fistula.

Kirurško liječenje je obično uspješno, međutim, postoji rizik od recidiva, ponovnog pojavljivanja fistula, nakon operacije. Liječenje se odabire prema specifičnom slučaju, težini simptoma, veličine fistula, i prisutnosti bilo kakvih komplikacija.

Kako se pripremiti za operativni zahvat?

Priprema za operaciju analnih fistula obično uključuje sljedeće korake:

 1. Preoperativni pregled: Prije operacije, liječnik će provesti pregled kako bi se utvrdilo da li postoji kontraindikacija za operaciju i da li je potrebna dodatna preoperativna priprema.
 2. Pregled proktologa: Ako je operacija planirana, pregled proktologa će se obaviti kako bi se utvrdilo stanje analnog kanala i fistule.
 3. Anestezija: Liječnik će odabrati odgovarajuću anesteziju za pacijenta, obično se koristi spinalna ili epiduralna anestezija.
 4. Priprema za operaciju: Pacijent će biti upućen na kako se pripremiti za operaciju, što uključuje preporuke o prehrani i lijekovima koje treba prekinuti prije operacije.
 5. Prijevoz na operaciju: Pacijent će biti upućen na kako se transportirati na operaciju i kako se pripremiti za bolnički boravak.
 6. Priprema za povratak kući: Liječnik će davati upute pacijentu o tome kako se oporaviti nakon operacije, kao i preporuke za povratak u svakodnevne aktivnosti.

To je važno da pacijent poštuje sve preporuke liječnika prije operacije, kako bi se smanjio rizik od komplikacija i poboljšao ishod operacije.

Postoperativna skrb

Skrb poslije operacije za analne fistule obično uključuje sljedeće korake:

 1. Bolnički boravak: Pacijent će biti pod nadzorom liječnika i medicinskog osoblja tijekom boravka u bolnici. Liječnik će pratiti oporavak pacijenta i propisati lijekove za bol i infekciju.
 2. Oporavak kod kuće: Pacijent će biti upućen na kako se oporaviti kod kuće, što uključuje preporuke o hrani, lijekovima i fizičkoj aktivnosti.
 3. Kontrole: Pacijent će morati doći na kontrole kod liječnika kako bi se pratilo stanje fistule i oporavak.
 4. Higijena: Pacijent će morati poštivati preporuke o higijeni kako bi se spriječilo infekcije i poboljšao oporavak.
 5. Fizička aktivnost: Pacijent će morati ograničiti fizičku aktivnost tijekom oporavka.
 6. Lijekovi: Pacijent će morati uzimati lijekove koji su propisani od strane liječnika
 7. Bolesnički dopust: Pacijent će morati odsustvovati sa posla ili škole tijekom oporavka.
 8. Kontrola bolesti: Liječnik će propisati lijekove i preporučiti mjere za kontrolu bolesti koja je uzrokovala fistulu, ako postoji

Iako se oporavak može razlikovati od pacijenta do pacijenta, važno je slijediti preporuke liječnika i poštivati pravila higijene i oporavka kako bi se smanjio rizik od komplikacija i poboljšao ishod operacije.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?