Abdominalna kirurgija i koloproktologija

U radu poliklinike sudjeluju iskusni liječnici iz ukupno 16 specijalizacija, čineći tim koji može individualizirano i opširno pristupiti svakom klijentu i pacijentu.

Analna fisura

Analne fisure su pukotine ili razdori u sluznici anusa. To su često bolni i mogu krvariti. U većini slučajeva, analne fisure se liječe konzervativno, uključujući upotrebu lokalnih anestetika, kao i promjene u prehrani i higijeni. Ako su konzervativni tretmani neuspješni, kirurško liječenje može biti potrebno. Prevencija analnih fisura uključuje održavanje dobre higijene anusa, kao i upotrebu laksativa i povećanje unosa vlakana u prehrani.

KAKO SE LIJEČI?

Liječenje analnih fisura obično počinje konzervativnim metodama. To uključuje:

 1. Upotreba lokalnih anestetika: To pomaže u ublažavanju boli tijekom stolice.
 2. Promjena prehrane: To uključuje povećanje unosa vlakana i tekućine kako bi se olakšalo stolica i smanjilo krčenje anusa.
 3. Higijena: Održavanje dobre higijene anusa pomaže u sprečavanju infekcija i olakšava proces ozdravljenja.
 4. Medikamentozno liječenje: lijekovi koji se često koriste su: nitroglicerin, blokatore kalcijevih kanala te botulinum toxin.

 

Ako konzervativni tretmani nisu učinkoviti, kirurško liječenje može biti potrebno. Postoje različiti kirurški postupci koji se mogu koristiti, uključujući:

 1. Sklerozacija: To se odnosi na ubrizgavanje kemikalije u fisuru kako bi se učvrstila i spriječila daljnje krvarenje.
 2. Lateralni internal sphincterotomy (LIS): Rezanje mišića anusa koji je prekrut, kako bi se smanjila napetost i olakšalo ozdravljenje.
 3. Advancement flap: To se odnosi na preusmjeravanje tkiva iz stražnjeg dijela anusa prema naprijed kako bi se pokrilo fisuru i pomoglo ozdravljenju.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za operaciju analnih fisura uključuje nekoliko koraka:

 1. Preoperativni pregled: Prije operacije, pacijent će morati proći pregled kod proktologa kako bi se utvrdio stadij bolesti i rizik od komplikacija.
 2. Isključenje bolesti: Pacijent će možda morati proći dodatne pretrage kako bi se isključile druge bolesti koje mogu utjecati na ozdravljenje.
 3. Čišćenje crijeva: Pacijent će morati proći klistir ili upotrijebiti laksativ kako bi se očistilo crijevo prije operacije.
 4. Anestezija: Pacijent će morati razgovarati s anesteziologom kako bi se odabrala odgovarajuća metoda anestezije.
 5. Lijekovi: U konzultaciji s liječnikom, neki od lijekova će se ukinuti ili prilagoditi tijekom operacijskog perioda
 6. Odjeća: Pacijent će morati nositi odjeću koja se lako skida i skida, kao što su bokserice ili jednodijelni kompleti, na dan operacije.
 7. Informacije o operaciji: Pacijent će morati razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim komplikacijama i postoperativnom oporavku, kako bi se bolje pripremio za operaciju.

 

Operacija analnih fisura je rutinski zahvat i u većini slučajeva ne predstavlja veliku opasnost za pacijenta. Međutim, važno je da se pacijent dobro pripremi za operaciju i da se posavjetuje sa svojim liječnikom o svakom detalju.

POSTOJE LI KONTRAINDIKACIJE ZA OPERACIJU?

Postoje neke kontraindikacije za operaciju analnih fisura, uključujući:

 1. Trudnoća: Operacija analnih fisura se ne preporučuje tijekom trudnoće jer bi to moglo predstavljati rizik za plod.
 2. Veća anorektalna infekcija: Ako pacijent ima većuanorektalnu infekciju, poput upale rektuma ili analnog otvora, operacija se može odgoditi dok se infekcija ne smiri.
 3. Opstrukcija crijeva: Ako postoji sumnja na opstrukciju crijeva, operacija se ne smije obaviti dok se ne riješi opstrukcija.
 4. Krvarenje iz rektuma: Ako pacijent ima krvarenje iz rektuma, operacija se može odgoditi dok se ne utvrdi uzrok krvarenja.
 5. Povećana rizičnost od krvarenja: Pacijenti s povećanim rizikom od krvarenja, poput onih s anemijom ili koagulopatijom, mogu imati veći rizik od komplikacija nakon operacije. Važno je iskomunicirati sve detalje s liječnikom prije operacije, te, u slučaju potrebe, prilagoditi uzimanje terapije.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?