Abdominalna kirurgija i koloproktologija

U radu poliklinike sudjeluju iskusni liječnici iz ukupno 16 specijalizacija, čineći tim koji može individualizirano i opširno pristupiti svakom klijentu i pacijentu.

Anoskopija

Anoskopija je medicinski postupak koji se koristi za pregled analnog kanala, anusa i donjeg dijela rektuma. To je dijagnostički postupak koji omogućava liječnicima da ispituju i procjenjuju stanje analne regije. Tijekom anoskopije, liječnik koristi poseban instrument nazvan anoskop kako bi pažljivo pregledao unutarnju strukturu anusa i donjeg rektuma. Anoskop je mali, cjevasti instrument koji se umetne u anus i omogućava liječniku da vizualno pregleda područje.

ZA ŠTO SE KORISTI?

Anoskopija se često koristi za dijagnosticiranje i praćenje različitih stanja povezanih s analnom regijom, uključujući hemoroide, analne fisure, infekcije, upale ili prisutnost abnormalnih tkiva poput polipa ili tumora. Također se može izvoditi kao dio rutinskog pregleda debelog crijeva (kolonoskopija) kako bi se provjerila i analna regija.

KAKO SE PROVODI?

Položaj: Obično ćete biti zamoljeni da zauzmete položaj ležeći na boku s koljenima povučenim prema prsima. Ponekad može biti potrebno da zauzmete položaj klečeći s torzom nagnutim prema naprijed.

Umetanje anoskopa: Liječnik će nježno umetnuti anoskop u anus. Anoskop je mali, cjevasti instrument s ravnim ili malo zakrivljenim krajem. Liječnik će pažljivo pomaknuti anoskop prema naprijed kako bi pregledao analni kanal i donji dio rektuma.

Pregled: Liječnik će koristiti optički uređaj koji je pričvršćen na anoskop kako bi osvijetlio unutarnji dio analnog kanala. Ovaj pregled omogućava liječniku da vizualno procijeni stanje analne regije i traži prisutnost hemoroida, polipa, fisure, upala ili drugih abnormalnosti.

Dodatni postupci: U nekim slučajevima, ako se tijekom anoskopije otkriju određene abnormalnosti ili ako je potrebno dodatno ispitivanje, liječnik može odlučiti izvesti dodatne postupke kao što su biopsija (uzimanje malog uzorka tkiva za laboratorijsku analizu) ili uklanjanje polipa.

Završetak postupka: Nakon završetka pregleda, anoskop se pažljivo uklanja, a područje se može obrisati ili očistiti.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za anoskopiju može varirati ovisno o specifičnim zahtjevima vašeg liječnika ili zdravstvene ustanove. Evo nekoliko općih smjernica za pripremu:

  • Razgovor s liječnikom: Prije postupka razgovarajte sa svojim liječnikom o svim detaljima pripreme. Pitajte o specifičnim uputama i smjernicama koje trebate slijediti.
  • Obavijestite o lijekovima: Obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje redovito uzimate, uključujući recepte, prehrambene dodatke i biljne lijekove. Liječnik će vam možda dati posebne smjernice o tome trebate li nastaviti uzimati lijekove ili prilagoditi doziranje prije postupka.
  • Prehrambene smjernice: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti da slijedite posebnu prehrambenu pripremu dan ili nekoliko dana prije anoskopije. To može uključivati izbjegavanje određene hrane ili pića, kao i ograničavanje konzumacije vlakana ili crvenog mesa. Slijedite upute liječnika u vezi s prehrambenim ograničenjima.
  • Čišćenje crijeva: Za potpuno i jasno pregledanje analne regije, liječnik će vam možda preporučiti čišćenje crijeva prije postupka. To može uključivati korištenje laksativa ili klizmi za ispiranje debelog crijeva. Liječnik će vam dati detaljne upute o tome kako izvesti ovo čišćenje crijeva.
  • Odjeća i osobna higijena: Pripremite se za postupak tako da nosite udobnu odjeću koja je lako skinuti i obući. Također, pobrinite se da imate dobru osobnu higijenu, uključujući čistoću anogenitalne regije.
  • Pratite upute: Vrlo je važno pažljivo pratiti sve upute koje vam je dao liječnik. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije postupka.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?