Abdominalna kirurgija i koloproktologija

U radu poliklinike sudjeluju iskusni liječnici iz ukupno 16 specijalizacija, čineći tim koji može individualizirano i opširno pristupiti svakom klijentu i pacijentu.

Hemoroidi

Hemoroidi su povećani, otekli i bolni venski čvorovi u anusu ili rektumu. Oni se mogu pojaviti unutar rektuma (unutarnji hemoroidi) ili oko anusa (vanjski hemoroidi). Simptomi uključuju bol, svrab, krvarenje ili osjećaj težine u anusu. Hemoroidi su česti problem i mogu se pojaviti kod osoba svih dobnih skupina. Uzroci hemoroida su neaktivan način života, prekomjerna konzumacija životinjskih masti i proteina, kronični zatvor, trudnoća, genetske predispozicije, i drugi uzroci.

KOJI SU UZROCI NASTANKA HEMOROIDA?

Hemoroidi su vene koje se nalaze u anusu i rektumu. Postoje dva tipa: unutarnji i vanjski. Uzroci hemoroida su:

 1. Povećan pritisak na rektum: To se može dogoditi prilikom porođaja, kod osoba s kroničnim zatvorom ili proljevom te kod osoba koje se često napinju prilikom mokrenja ili defekacije.
 2. Povećana venska staza: Hemoroidi se mogu pojaviti kada se krvne žile u anusu i rektumu prošire i napune krvlju. To se može dogoditi kod osoba sa sjedilačkim načinom života ili kod onih koji imaju problema s krvnim žilama.
 3. Genetska predispozicija: Hemoroidi se mogu naslijediti i mogu se pojaviti kod osoba koje imaju obiteljsku predispoziciju za bolest.
 4. Prekomjerna težina: Osobe s prekomjernom težinom češće pate od hemoroida.
 5. Starost: Hemoroidi su češći kod starijih osoba.
 6. Prehrana: Nedostatak vlakana u prehrani i prekomjerna konzumacija alkohola ili kofeina mogu pridonijeti pojavi hemoroida.
 7. Povrede ili ozljede: Ozljede ili povrede rektuma ili anusa mogu dovesti do pojave hemoroida.
 8. Lijekovi: Neki lijekovi, poput antikoagulansa, mogu povećati rizik od pojave hemoroida.

KADA JE INDICIRANA OPERACIJA?

Hemoroidi se mogu liječiti konzervativno ili kirurški. Konzervativno liječenje uključuje promjenu prehrane, korištenje lokalnih lijekova, kao i korištenje posebnih sjedala za kupanje.

Kirurško liječenje hemoroida može biti indicirano u sljedećim slučajevima:

 • Ako konzervativno liječenje nije uspjelo u ublažavanju simptoma ili uklanjanju hemoroida
 • Ako postoji značajno krvarenje iz anusu
 • Ako se pojave trombozirani unutarnji hemoroidi
 • Ako se pojave prolapsi unutarnjih hemoroida
 • Ako se pojave analne fisure (pukotine) ili analna stenoza (suženje)
 • Ako se pojave fistule (pukotine) ili apscesi (upale) povezani s hemoroidima

 

Kirurško liječenje hemoroida može biti minimalno invazivno ili klasično (prolapsopektomija) ovisno o težini bolesti i osobnim preferencijama pacijenta i liječnika.
U svakom slučaju, potrebno je konzultirati se s proktologom koji će procijeniti vaše stanje i preporučiti najbolji način liječenja.

KOJI SU OBLICI KIRURŠKOG LIJEČENJA?

Postoje različiti oblici kirurškog liječenja za hemoroide, uključujući:

 1. Ligacija hemoroida: Ova metoda se koristi za liječenje unutarnjih hemoroida. Liječnik stavlja malu elastičnu traku oko baze hemoroida kako bi ga odvojio od krvnih žila.
 2. Skleroterapija: Ova metoda se koristi za liječenje unutarnjih hemoroida. Liječnik ubrizgava posebnu tvar u hemoroid kako bi ga “zgušnjavao” i smanjio veličinu.
 3. Kriodestrukcija: Ova metoda se koristi za liječenje vanjskih hemoroida. Liječnik koristi tekući dušik kako bi zamrzao hemoroid i smanjio njegovu veličinu.
 4. Hemoroidopektomija: Ova metoda se koristi za liječenje teških ili kroničnih hemoroida. Liječnik uklanja hemoroide kirurškim putem, obično pod općom anestezijom.
 5. Stapler hemoroidopektomija: Ova metoda se koristi za liječenje teških ili kroničnih hemoroida. Liječnik uklanja hemoroide kirurškim putem, obično pod općom anestezijom, uz korištenje staplera koji će povezati ostatak rektuma.
 6. LASER: Laserom se kauterizira venski čvor.
 7. Doppler guided hemorrhoidal artery ligation with recto-anal repair (HAL-RAR): Korištenjem ultrazvučnog uređaja detektiraju se krvne žile koje tvore hemoroid te se podvežu. Sami šavovi postavljaju se u dijelu crijeva s jako malo osjetnih živaca, tako da je bol manja.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za kirurško liječenje hemoroida može varirati ovisno o vrsti operacije koju će pacijent podvrgnuti. U svakom slučaju, važno je pacijentu dati detaljne upute o tome što treba napraviti prije operacije.

 1. Preoperativni pregled: Pacijent će morati proći preoperativni pregled kako bi se potvrdila dijagnoza i utvrdio stupanj bolesti. Ovo može uključivati fizički pregled, laboratorijske testove i endoskopske preglede.
 2. Preporuke za prehranu: Pacijent će možda morati promijeniti svoju prehranu prije operacije. Ovo može uključivati ograničenje unosa hrane i tekućine nekoliko dana prije operacije.
 3. Lijekovi: Pacijent će možda morati prestati uzimati određene lijekove prije operacije. Ovo može uključivati lijekove koji razrjeđuju krv.
 4. Higijena: Pacijent će možda morati pojačati higijenu prije operacije. Ovo može uključivati pranje analne regije i korištenje posebnih sapuna.
 5. Isključenje određenih aktivnosti: Pacijent će možda morati isključiti određene aktivnosti prije operacije, kao što su pušenje i konzumiranje alkohola.
 6. Informiranje o operaciji: Pacijent će morati biti informiran o detaljima operacije, uključujući vrijeme trajanja, moguće rizike i moguće komplikacije, te kako se nositi s njima.

 

Sve te preporuke će vam dati vaš liječnik. On će vam i dati detaljne upute, kako se pripremiti za operaciju, pa slijedite ih strogo te budite slobodni pitati ukoliko je bilo što nejasno.

ŠTO OČEKIVATI NAKON OPERATIVNOG ZAHVATA?

Mjere nakon kirurškog liječenja hemoroida mogu varirati ovisno o vrsti operacije i stupnju bolesti. U svakom slučaju, važno je slijediti upute liječnika kako bi se postigli najbolji mogući rezultati.

 1. Bol: Pacijent će možda osjetiti bol nakon operacije. Liječnik će propisati analgetike kako bi se smanjila bol.
 2. Kontrola krvarenja: Pacijent će možda imati krvarenje iz rektuma nakon operacije. Liječnik će propisati odgovarajuće lijekove za kontrolu krvarenja.
 3. Prehrana: Pacijent će možda morati promijeniti svoju prehranu nakon operacije prema preporuci liječnika.
 4. Fizičke aktivnosti: Pacijent će morati ograničiti fizičke aktivnosti nakon operacije.
 5. Kontrole: Pacijent će morati ići na redovite kontrole kako bi se pratilo stanje nakon operacije.
 6. Upute: Pacijent će morati slijediti upute liječnika o tome kako se nositi s bolom, krvarenjem i drugim simptomima nakon operacije.
 7. Pazite na infekcije: Pacijent će morati biti oprezan kako bi se spriječile infekcije nakon operacije.

KAKO SPRIJEČITI HEMOROIDE?

Da bi se spriječio recidiv hemoroida, preporučuje se sljedeće:

 1. Pravilna prehrana: Jedite hranu bogatu vlaknima i pijte dovoljno tekućine kako biste održali stolicu mekom i lako prolaznom.
 2. Redovito kretanje: Redovito se krećite i vježbajte kako biste održali normalnu stolicu.
 3. Higijena: Održavajte dobru higijenu anusne regije kako biste spriječili infekcije.
 4. Izbjegavajte sjedenje: Izbjegavajte dugotrajno sjedenje ili stajanje, posebno na tvrdim površinama.
 5. Kontrola težine: Održavajte normalnu težinu kako biste smanjili rizik od hemoroida.
 6. Izbjegavajte prekomjerno dizanje utega.
 7. Izbjegavajte korištenje laksativa i drugih lijekova za regulaciju stolice, ako nije potrebno.
 8. Redovito posjećujte liječnika radi pregleda i kontrole stanja.
 9. Ako se pojave hemoroidi, odmah se javite liječniku.
 10. Uključite u svakodnevnu rutinu vježbe za trbušne mišiće, koje će vam pomoći u održavanju zdravlja debelog crijeva i analnog područja.
 11. Izbjegavajte alkohol, pušenje i prekomjerno konzumiranje kofeina.
 12. Održavajte redovitu stolicu, kako biste izbjegli zatvor.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?