Abdominalna kirurgija i koloproktologija

U radu poliklinike sudjeluju iskusni liječnici iz ukupno 16 specijalizacija, čineći tim koji može individualizirano i opširno pristupiti svakom klijentu i pacijentu.

Operacija žuči

Kolecistektomija (operacija žuči) je operacija u kojoj se uklanja žučni mjehur. To se obično radi kada postoji kamen u žučnom mjehuru (kolelitijaza), ili kada postoji upala žučnog mjehura (kolecistitis). Postoje dvije glavne vrste kolecistektomije: laparoskopska kolecistektomija i otvorena kolecistektomija.
Laparoskopska kolecistektomija je manje invazivna metoda koja se izvodi kroz nekoliko malih rezova na trbuhu, dok je otvorena kolecistektomija tradicionalna metoda koja se izvodi kroz jedan veći rez na trbuhu.
Obje vrste kolecistektomije su učinkovite u uklanjanju žučne kese i liječenju kamenja u žučnoj kesi i kolecistitisa. Jedna od glavnih prednosti laparoskopske kolecistektomije je manja trauma za pacijenta u usporedbi s otvorenom kolecistektomijom. Također, laparoskopska kolecistektomija za posljedicu ima manju bol, krvarenje i kraće vrijeme oporavka

KADA JE INDICIRANA OPERACIJA?

Liječnik će propisati operaciju nakon temeljitog pregleda pacijenta i procjene stanja bolesti. To uključuje pregled pacijenta, laboratorijske pretrage, ultrazvučni pregled i druge dijagnostičke testove.

Ako se kolelitijaza ili kolecistitis ne mogu liječiti konzervativno, a pacijent ima simptome koji mu otežavaju svakodnevni život, liječnik će preporučiti operaciju.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za operaciju kolecistektomije (uklanjanja žučne kese) uključuje nekoliko koraka:

  1. Konzultacije: Prije operacije, pacijent će imati konzultacije s kirurgom koji će izvesti operaciju. Liječnik će objasniti detalje operacije, rizike i moguće komplikacije. Pacijent će također dobiti upute o tome kako se pripremiti za operaciju.
  2. Pretrage: Pacijent će morati proći određene laboratorijske testove i preglede, uključujući krvne pretrage, EKG, ultrazvuk ili CT pregled trbuha.
  3. Prilagodba prehrane: Pacijent će se morati pridržavati određene prehrane prije operacije.
  4. Oprez s lijekovima: Pacijent će morati prestati uzimati određene lijekove, uključujući one koji razrjeđuju krv, kao što su aspirin ili ibuprofen, nekoliko dana prije operacije.
  5. Informirani pristanak: Pacijent će morati potpisati informirani pristanak koji potvrđuje da je pacijent razumio detalje operacije i da daje suglasnost za nju.

KAKO IZGLEDA SKRB NAKON OPERACIJE?

Postoperativna skrb nakon kolecistektomije uključuje sljedeće korake:

  1. Boravak u poliklinici: Pacijent će morati ostati kako bi se pratilo njegovo stanje dok liječnici ne procijene da je siguran za otpust kući.
  2. Analgezija: Nakon operacije, pacijent će možda osjećati bol ili nelagodu u trbuhu. Analgetici će se koristiti za ublažavanje boli.
  3. Hrana: Pacijent će se morati pridržavati određene prehrane nakon operacije. To može uključivati dijetu s malo masnoća i hranu koja se lako probavlja.
  4. Aktivnosti: Pacijent će se morati pridržavati određenih aktivnosti nakon operacije. To može uključivati ograničenja kretanja i odmora.
  5. Kontrole: Pacijent će morati biti pod nadzorom liječnika i imati redovne kontrole nakon operacije kako bi se pratilo njegovo stanje.

 

Postoperativna skrb bit će usmjerena na sprječavanje komplikacija i pomoći pacijentu da se što prije oporavi. Važno je da se pridržavate svih uputa liječnika i svih preporuka o postoperativnoj skrbi kako bi se oporavak bio što uspješniji.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?