Abdominalna kirurgija i koloproktologija

Kile (Hernije)

Hernije, odnosno kile, su pukotine ili preklapanja koje dovode do izbočenja unutarnjih organa kroz oslabljenu ili oštećenu mišićnu regiju. Postoje različiti tipovi hernija, uključujući preponsku (ingvinalnu) herniju, femoralnu herniju, umbilikalnu herniju, i hijatalnu herniju. U većini slučajeva, hernije se javljaju kao posljedica prirodnog procesa starenja, kao i kao posljedica povećanog pritiska na trbušni zid, kao što su kronično kašljanje, povećana tjelesna aktivnost ili kao posljedica trudnoće. Hernije se obično liječe kirurškim zahvatom.

KOJE VRSTE KILA POSTOJE?

Postoji nekoliko različitih vrsta hernija (kila), uključujući:

 1. Ingvinalna (preponska) hernija: Ova vrsta hernije se najčešće javlja kod muškaraca i nastaje kada se unutarnji organi (kao što su crijevo ili mjehur) izbacuju kroz slabu točku u ingvinalnom kanalu.
 2. Femoralna hernija: Ova vrsta hernije se javlja kada se unutarnji organi izbacuju kroz slabu točku u femoralnom kanalu, koja se nalazi između trbušne šupljine i bedrene kosti.
 3. Umbilikalna hernija: Ova vrsta hernije se javlja kada se unutarnji organi izbacuju kroz slabu točku u trbušnom zidu blizu pupka.
 4. Hiatalna hernija: Ova vrsta hernije se javlja kada se dio želuca izbacuje kroz slabu točku u dijafragmi, koja razdvaja trbušnu i prsnu šupljinu.
 5. Incizijalna hernija: Ova vrsta hernije nastaje kao posljedica kirurškog zahvata na trbušnoj šupljini.
 6. Parastomalna hernija: Ova vrsta hernije se javlja kada se unutarnji organi izbacuju kroz otvor koji je napravljen za stomu.
 7. Spigelian hernija: Ova vrsta hernije se javlja kada se unutarnji organi izbacuju kroz slabu točku u trbušnom zidu, između mišića m. rectus abdominis i m. transversus abdominis.

POJAVLJUJU LI SE KILE NAKON OPERATIVNIH ZAHVATA?

Da, hernije se mogu pojaviti nakon operacije. Ova vrsta hernije se naziva incizijalna hernija. Incizijalne hernije mogu se pojaviti nakon bilo koje operacije koja zahtijeva rez u trbušnoj šupljini, kao što su operacije crijeva, maternice ili bubrega. Incizijalne hernije se pojavljuju kada se mišići trbušnog zida ne zacijele ispravno nakon operacije, što dovodi do oslabljenja trbušnog zida i izbočenja unutarnjih organa kroz rez.

Incizijalne hernije su češće kod osoba koje su pretile, koje imaju visok krvni tlak ili šećernu bolest, koji konzumiraju duhan ili koji su imali kronične bolesti pluća ili srca.

Kirurško liječenje je uglavnom potrebno za incizijalne hernije, i to obično uključuje ponovno zatvaranje otvora i podupiranje mišića trbušnog zida kako bi se spriječilo ponovno izbočenje unutarnjih organa.

ŠTO JE PREPONSKA KILA?

Preponske hernije su vrsta hernije koja se javlja kada se unutarnji organi izbacuju kroz slabu točku u trbušnom zidu u području prepona. Ova vrsta hernije se najčešće javlja kod muškaraca.

Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih se preponske hernije mogu pojaviti. Glavni razlog za njihov nastanak je genetska predispozicija, što znači da ako su neki članovi vaše obitelji imali herniju, postoji veća vjerojatnost da će se i vi susresti s njom.

Drugi faktori rizika za nastanak preponske hernije uključuju:

 • Pretilost
 • Povećani intraabdominalni tlak, kao što se događa kod kroničnog kašlja, teškog dizanja utega ili konstipacije
 • Povećan rizik za osobe koje su prošle kirurgiju na trbušnoj šupljini

 

Preponske hernije se često počinju osjećati kao mekana, okrugla izbočina u području prepona koja se može povećavati ili smanjivati kada se pritišće ili kada se osoba napne.

KAKO SE LIJEČI KILA?

Postoji nekoliko različitih operacijskih metoda za liječenje hernije, ovisno o vrsti hernije, lokaciji, veličini i osobnim okolnostima pacijenta.

 1. Hernioplastika: Ova metoda se koristi za liječenje ingvinalnih i preponskih hernija. U ovom postupku, kirurg zatvara rupu u trbušnom zidu kroz koju se izbacuje unutarnji organ, a zatim koristi mrežicu za podupiranje mišića trbušnog zida.
 2. Lichtenstein metoda: Ova metoda se koristi za liječenje ingvinalnih hernija. U ovom postupku, kirurg koristi plastičnu mrežu kako bi se zatvorila rupa u trbušnom zidu i poduprla mišići.
 3. TEP (Totalna ekstraperitonealna) metoda: Ova metoda se koristi za liječenje ingvinalnih hernija. U ovom postupku, kirurg koristi plastičnu mrežu kako bi se zatvorila rupa u trbušnom zidu i poduprli mišići, pritom ne ulazeći u peritonealnu šupljinu.
 4. TAPP (Transabdominalna preperitonealna) metoda: Ova metoda se koristi za liječenje ingvinalnih hernija. U ovom postupku, kirurg koristi plastičnu mrežu kako bi se zatvorila rupa u trbušnom zidu i poduprli mišići, pritom ulazeći u peritonealnu šupljinu.
 5. Laparoskopska hernioplastika: Ova metoda se koristi za liječenje ingvinalnih hernija. U ovom postupku, kirurg koristi laparoskop (poseban instrument s malom kamerom) kako bi se vidio unutar trbuha, a zatim koristi plastičnu mrežu kako bi se zatvorila rupa u trbušnom zidu i poduprli mišići.

 

Sve metode se provode u općoj anesteziji i traju od pola sata do sat vremena.

KAKO SE PRIPREMITI ZA OPERACIJU?

Priprema za operaciju hernije može varirati ovisno o vrsti operacije, kao i o osobnim okolnostima pacijenta. U općenitosti, priprema za operaciju obično uključuje sljedeće korake:

 1. Pregled: Pacijent će se podvrgnuti pregledu kako bi se utvrdilo da je operacija potrebna i da je pacijent zdrav za operaciju. Pregled može uključivati fizički pregled, kao i testove krvi i urina.
 2. Prehrana: Pacijent će biti savjetovan o prehrani prije operacije. Obično se savjetuje da se ne jede ništa 8 do 12 sati prije operacije.
 3. Lijekovi: Pacijent će biti savjetovan o lijekovima koje treba uzimati ili ne uzimati prije operacije.
 4. Informiranje: Pacijent će se detaljno informirati o postupku operacije, mogućim rizicima i nuspojavama, kao i o vremenu oporavka.
 5. Dokumentacija: Pacijent će morati dostaviti dokumentaciju potrebnu za operaciju i potpisati suglasnost za operaciju.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?