Ambulanta za pretilost – ne tako sretna strana blagdana

Zima = sezona debljanja?

Dobivanje na težini tijekom zimskih blagdana uobičajena je pojava zbog manje fizičke aktivnosti, hladnijeg vremena koje potiče boravak unutra i obilnih prazničkih obroka. Ovo razdoblje često uključuje povećanu konzumaciju visokokalorične hrane i pića, što može dovesti do neželjenog povećanja težine. Razumijevanje kako i zašto se to događa ključno je za poduzimanje koraka ka održavanju ili postizanju zdrave težine. Ovaj članak istražuje ove trendove i nudi rješenja za upravljanje težinom, naglašavajući važnost očuvanja zdravlja tijekom cijele godine.

Kako dolazi do pretilosti

Za održavanje određene tjelesne težine ili mršavljenje, potrebno je dobro razumijevanje bazalnog metabolizma, kao i koncepta kalorijskog suficita odnosno deficita. Bazalni metabolizam predstavlja minimalnu količinu energije koju tijelo troši u mirovanju za osnovne funkcije kao što su disanje i održavanje tjelesne temperature. Ljudi se debljaju kada unesu više kalorija nego što ih potroše kroz bazalni metabolizam i fizičku aktivnost. Tjelesna aktivnost pomaže u stvaranju kalorijskog deficita ili održavanju kalorijske ravnoteže poticanjem potrošnje energije, čime se sprječava nakupljanje viška kalorija koje bi se inače pretvorile u dodatnu tjelesnu masu.

Opasnosti prekomjerne tjelesne težine

Prekomjerna tjelesna težina sa sobom, osim negativnog estetskog i posljedično psihološkog utjecaja, uzrokuje niz fizičkih oboljenja. Možda i najvažnije među njima su ujedno i najsmrtonosnije u Hrvatskoj, kardiovaskularne bolesti, koje uključuju koronarnu bolest srca koja najčešće dovodi do srčanog udara. Dijabetes tipa 2, također snažno povezan s pretilošću, može uzrokovati dugotrajna oštećenja organa i potrebu za stalnim medicinskim nadzorom. Visoki krvni tlak pak povećava opterećenje na srce i krvne žile, povećavajući rizik i od moždanog udara. Osteoartritis, uzrokovan dodatnim pritiskom na zglobove, može ograničiti pokretljivost i smanjiti kvalitetu života. Isto tako, apneja u snu je poremećaj disanja koji uzrokuje privremeno prekidanje disanja tijekom spavanja, povećavajući rizik od srčanih bolesti i umora. Prekomjerna težina može dodatno opteretiti dišni sustav, pogoršavajući simptome apneje. Određene vrste raka, kao što su rak debelog crijeva, dojke, maternice i bubrega, također su povezane s prekomjernom težinom, gdje faktori kao što su hormonske promjene i kronične upale igraju ulogu u povećanju rizika.

Što poduzeti?

Da biste se izbjegli ovakve komplikacije i uspješno se izborili s viškom kilograma, važno je uspostaviti uravnoteženu prehranu, povećati fizičku aktivnost i usvojiti zdrave životne navike. Fokusirajte se na cjelovitu hranu, smanjite unos prerađene hrane i šećera, i redovito vježbajte. Također, pokušajte uspostaviti redoviti raspored obroka i spavanja te pijte dovoljno vode. Ove promjene mogu pomoći u postizanju kalorijskog deficita potrebnog za gubitak težine i dugoročnom održavanju zdravog načina života.

Prolazak kroz ovaj proces može biti izazovan, no s pravilnim vodstvom i potporom, rezultati koji se mogu postići su ne samo vidljivi, već i životno mijenjajući. Naš holistički pristup osigurava da svaki aspekt vašeg zdravlja i dobrobiti bude uzet u obzir. Iskustva naših klijenata su dokaz kako se uz individualni pristup, promjenom prehrane uz motivaciju koju potiču naši stručnjaci, može doći do rezultata bez gladovanja i nepotrebnih odricanja. Prednosti ovog pristupa uključuju poboljšanje zdravlja, veću energiju, bolje raspoloženje i, naravno, gubitak težine. Važno je da se tijekom ovog procesa gradi zdravi odnos prema prehrani i prema samom sebi.

Akcijska ponuda u Poliklinici Priska Med

Samo tijekom veljače, nudimo ekskluzivnu priliku da započnete svoj put prema zdravijem životu na najlakši i najefikasniji način!

Po promotivnoj cijeni od 150€, nudimo panel krvnih pretraga (KKS, DKS, GUK, kolesterol, HDL, LDL, trigliceridi, ureja, kreatinin, Na, K, Fe, UIBC, TIBC, AST, ALT, GGT, TSH, T3 i T4), pregled i savjetovanje s nutricionistom, personalizirani 7-dnevni jelovnik i kontrolni pregled.

Na ovaj način ćete u kratko vrijeme saznati svoje trenutno zdravstveno stanje, analizirati postojeće navike, pod stručnim vodstvom dobiti jasne upute kako poboljšati svoj odnos prema hrani te nastaviti pratiti vlastiti napredak zajedno s našim stručnjacima!

Za više informacija kontaktirajte nas izravno preko kontakt forme, telefonski na 099/444-3344 ili putem e-maila na poliklinika@priska-med.com!

Možda će vas još zanimati

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?