ČITATELJI PITAJU, STRUČNJACI ODGOVARAJU Anestezija – trebam li se bojati?

Anestezija

Piše: Mario Ivčević, dr. med. (Poliklinika Priska Med)

Kroz svakodnevne razgovore s pacijentima, nije teško primijetiti da još uvijek dosta mistično i s nepovjerenjem doživljavaju opću anesteziju. Obično komentiraju da je rizik prilikom anestezije nekad i veći od rizika samog zahvata.

Pritom, često se na istu razinu stavlja opća anestezija i kratkotrajna analgosedacija, kojom se izazove san i manjak boli, a da pritom pacijent još uvijek samostalno diše, a ne s pomoću anesteziološkog aparata. Pacijent ni u jednom trenutku ‘ne diše preko stroja’ i budi se brzo nakon zahvata. Analgosedacija je metoda koja se koristi kod kolonoskopije, gastroskopije i sličnih pretraga kraćeg trajanja.

Priprema za zahvat

Kod opće anestezije, anesteziolozi od početka razmišljaju o prevenciji komplikacija. Prije svakog provedenog zahvata, radi se anesteziološki pregled s medicinskom dokumentacijom. Ako je potrebno, prilagode se lijekovi koje pacijent uzima i uzmu se u obzir svi rizici koje nosi. Uz to, anesteziolog će prokomentirati s pacijentom njegove sve prethodne anestezije, kao i eventualne alergije na lijekove. Nijedan anesteziolog neće ući nespreman u zahvat – želi, i mora znati sve o pacijentu.

Komplikacije i nuspojave

Prije provođenja same anestezije, liječnik još jednom prolazi sve korake anestezije s pacijentom. Važno je da pacijent ne jede ništa prije zahvata po uputi liječnika, jer, u suprotnom, moguće je povraćanje tijekom same operacije.

Prilikom postavljanja tubusa preko kojeg će pacijent disati, moguća su oštećenja zuba – rizik za to je minimalan, odnosno, prema zadnjim znanstvenim radovima, oko 0.092%, uz veći rizik za pacijente koji imaju lošu kvalitetu zubala. Naravno, prilikom anesteziološkog pregleda, liječnik će se upoznati i sa stanjem zubala pacijenta.

Kao i na svaki drugi lijek, iznimno rijetko postoji mogućnost alergijske reakcije na anestetike. Na sreću, svaki anestetik ima i lijek koji zaustavlja tu reakciju, a koji bi sve klinike trebale imati na dohvat ruke anesteziologu, kako bi odmah zaustavio reakciju.

Nakon što se pacijenta probudi iz anestezije, može osjećati promuklost, škakljanje u ždrijelu, mučninu i nagon za povraćanjem, a svi od navedenih simptoma prolaze brzo i bez poteškoća.

Rade li liječnici lošije ako je pacijent u anesteziji?

Jedno od češćih pitanja kod zahvata koji se mogu, ali i ne moraju raditi u anesteziji, bude: ‘Hoće li mi liječnik lošije napraviti zahvat ako ne zna kad me boli?’

Protokol intervencija koje se provode isti je s ili bez anestezije, uz eventualno mogućnost prestanka provođenja intervencije ako pacijent ne može trpjeti bol. Kvaliteta same intervencije neće biti ništa lošija ako je pacijent u anesteziji.

Trebam li anesteziju za svoj zahvat?

Na kraju, odluka je na samom pacijentu. Korištenjem anestezije moguće je izbjeći bol i osjećaj nelagode koji se javlja prilikom nekih intervencija, a pritom su rizici koje nosi minimalni. Ako se odlučite na korištenje anestezije, važno je da vas anesteziolog upozna s cijelim procesom i odgovori na sva pitanja koja imate. Osnova svakog dobrog rezultata u medicini počiva na odnosu povjerenja između medicinskog osoblja i pacijenta.

Javite nam o kojoj medicinskoj temi ili pitanju biste željeli čitati (neovisno koliko široka ili uska tema bila).
Pišite nam na:
e-mail >> poliklinika@priska-med.com
FB MSG >> https://m.me/poliklinikapriskamed
IG DM >> https://ig.me/m/poliklinikapriskamed
Whats App >> wa.link/cgpg0u

Izvor: Dalmatinski portal
https://dalmatinskiportal.hr/zdravlje/citatelji-pitaju–strucnjaci-odgovaraju-trebam-li-se-bojati-anestezije-/172733

Možda će vas još zanimati

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?