Endokrinologija i dijabetologija

Liječenje pretilosti

Pretilost se liječi kombinacijom promjene prehrane, navika i povećanja tjelesne aktivnosti, uz eventualnu podršku lijekova i/ili kirurškog zahvata. Terapija se prilagođava individualnom stanju i životnom stilu pacijenta. Važno je podržavati dugotrajne promjene kako bi se izbjeglo ponovno dobivanje na težini.

KAKO FUNKCIONIRAJU LIJEKOVI ZA LIJEČENJE PRETILOSTI?

Lijekovi funkcioniraju na različite načine kao što su smanjenje apetita, povećanje osjećaja sitosti i smanjenje apsorpcije masti iz hrane. Upotreba tih lijekova obično se kombinira s promjenom prehrane i povećanjem tjelesne aktivnosti, te uz pridržavanje savjetovanja stručnjaka za zdravstvenu prehranu i medicine. Važno je zapamtiti da su ti lijekovi samo pomoć u liječenju pretilosti i neće sami donijeti trajne promjene u životnom stilu.

KOJA JE ULOGA LIJEČNIKA U LIJEČENJU PRETILOSTI?

Liječnik ima više uloga u liječenju pretilosti:

  1. Provesti detaljan pregled i utvrditi uzroke pretilosti.
  2. Razviti individualni plan liječenja koji uključuje promjene u prehrani (u suradnji s nutricionistom), povećanje tjelesne aktivnosti i eventualno korištenje lijekova ili kirurški zahvat.
  3. Kontinuirano pratiti napredak pacijenta i prilagoditi plan liječenja ako je potrebno.
  4. Savjetovati pacijenta o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti te podržati pacijenta u održavanju trajnih promjena.
  5. Identificirati i liječiti bilo kakve povezane zdravstvene probleme, poput visokog krvnog tlaka ili dijabetesa.

 

Liječnik će raditi u suradnji s pacijentom i drugim stručnjacima, poput nutricionista, psihologa, fizioterapeuta i kineziologa, kako bi se osiguralo da pacijent dobije potrebnu podršku u svom putu do zdravlja.

KOJA JE ULOGA NUTRICIONISTA U LIJEČENJU PRETILOSTI?

Uloga nutricionista u liječenju pretilosti ne završava samo u izradi jelovnika kojeg bi se pacijent trebao pridržavati, nego kao ispomoć u optimizaciji odnosa pacijenta i njegovog odnosa s prehranom. Nutricionist je dostupan kao podrška i savjetnik u bilo kakvim prehrambenim nedoumicama koje pacijent ima.

KOJA JE ULOGA PSIHOLOGA U LIJEČENJU PRETILOSTI?

Psiholog ima značajnu ulogu u liječenju pretilosti, jer jesposoban pomoći pacijentu da razumije različite psihološke uzroke pretilosti, kao što su emocionalni stres, nisko samopoštovanje, depresija, anksioznost, poremećaji prehrane i drugi čimbenici.
Psiholozi također mogu pomoći pacijentima da razviju strategije za suočavanje s psihološkim uzrocima pretilosti, kao što su izbjegavanje emocionalnog prejedanja, poboljšanje samopouzdanja i samopoštovanja, upravljanje stresom i anksioznošću, te promjena navika prehrane i tjelesne aktivnosti.

KOJA JE ULOGA FIZIOTERAPEUTA/KINEZITERAPEUTA U LIJEČENJU PRETILOSTI?

U ovisnosti o fizičkim i vremenskim mogućnostima te željama pacijenta, optimizira se i njegova fizička aktivnost, a pritom mu pomažu, ovisno o aktivnostima koje se provode, fizioterapeut ili kineziterapeut.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?