Kineziterapija

Fizikalna terapija

Kineziterapija

KINEZITERAPIJA (kinesis-kretanje, therapeia-liječenje) je medicinska disciplina koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju prirođenih deformacija, bolesti ili povreda. Ona je osnovni segment svakog rehabilitacijskog procesa, te je glavni pokazatelj kvalitete svakog fizioterapeuta koji je provodi.
Cilj kineziterapije je postizanje optimalne rehabilitacije poslije bolesti ili oštećenja do takva stanja, koje omogućuje pojedincu što prirodniji način života.Da bi kineziterapija bila uspješna, poželjno je paralelno provoditi i fizikalnu terapiju.

Naši fizioterapeuti provode nekoliko programa kineziterapije:

Individualna kineziterapija

Grupna kineziterapija

Specijalne tehnike

Filozofija specijalnih tehnika se temelji na tome, da svaki čovjek bio zdrav ili bolestan ima neiskorištene psihofizičke potencijale koje treba potaknuti i iskoristiti na najbolji mogući način. Pristup je individualan, ovisan je o klijentu, njegovu problemu, dnevnim aktivnostima i vrsti posla koju obavlja. Fizioterapeuti u Priska Med ustanovi su educirani i uspješno provode slijedeće specijalne tehnike; 

Normalan pokret

Specijalne tehnike

kao osnova za razvoj tretmana kod odraslih osoba s neurološkim smetnjama

Kompletna dekongestivna fizioterapija limfedema (sa bandažom)

Specijalne tehnike

Je terapija kojom se uspješno tretiraju limfedemi 1. i 2. stadija. Po izvršenoj manuelnoj limfnoj drenaži provodi se kompresivno bandažiranje povijanjem spužvastim podlogama sa specijalnim elastičnim zavojima koji održavaju pritisak limfe u smjeru srca. Time se sprječava povrat limfe i poboljšava terapija limfedema.

Potom se izvodi medicinska gimnastika koja potiče bolju funkciju limfotoka. Gimnastiku čine lagane vježbe bez opterećenja koje prate ritam disanja. U težim stadijima postoji potreba za miofascijalnim tehnikama koje djeluju na omekšavanje fibrozno promijenjenog tkiva.

 

Prikaži više
Kinesio taping tehnika

Specijalne tehnike

Kinesio Taping tehnika je dizajnirana kako bi stimulirala prirodni proces ozdravljenja tijela, te omogućila potporu i stabilnost mišićima i zglobovima, bez ograničavanja tjelesnog raspona pokreta. Koristi se uspješno za liječenje raznih ortopedskih, neuro-mišićnih, neuroloških i drugih medicinskih stanja u rasponu od dječje do staračke populacije.
Cilj ove tehnike je aplikacijom specijalnih Kinesio traka postići re-edukaciju neuromuskularnog sustava, smanjivanje boli, poboljšanje performanse, spriječavanje ozljeda, poboljšane cirkulacije. Imapozitivne fiziološke učinke na kožu, limfni i krvožilni sustav, fasciju, mišiće, ligamente, tetive i zglobove, te sposobnost ponovno obrazovati neuromuskularni sustav. Potiče cirkulaciju, pruža sigurnost bolesniku, time direktno pomaže vraćanju tijela u homeostazu.
KinesioTaping se koristi kao zasebna terapija, ili pak u kombinaciji sa fizioterapijom.

 

Prikaži više
Neurorazvojna terapija u Bobath konceptu

Specijalne tehnike

je neurorazvojni interdisciplinarni pristup kod tretmana djece s cerebralnom paralizom i drugim bliskim neurološkim stanjima. Upućuje na probleme koji se mogu pojaviti kao rezultat oštećenja središnjeg živčanog sustava, a koji utječu na osobni senzo-motorni, kognitivni, perceptivni, socijalni i emocionalni razvoj. CIlj je djetetu omogućiti sudjelovanje u svakodnevnom životu 

Baby handling

Specijalne tehnike

Vježbe za trudnice 1 i Baby handling

u sklopu tretmana neurorazvojne habilitacije poBobath konceptu, roditelji uče kako ispravno postupati pri svim aktivnostima s djetetom što je od ogromnevažnosti za motorički i cjelokupni razvoj djeteta.  Time se bebinom mozgu šalju informacije kakvi bi trebali biti pokreti,on pamti te položaje te u bliskoj budućnosti kada dijete bude spremno ponoviti ih – to će i učiniti, baš onako kako ste ga prethodnih mjeseci učili. 

3D u Bobath konceptu za PE (pes equinovarus)

Specijalne tehnike

3D u Bobath konceptu za PE

Tehnika se bazira na poznavanju normalnog funkcionalnog razvoja donjih ekstremiteta, naročito stopala, na opuštanju mekih tkiva i manualnoj mobilizaciji koštanih struktura stopala čiji su anatomski odnosi poremećeni, a zatim na zadržavanju korigiranog položaja dinamičkom bandažom elastičnim zavojima. Na takav način se mogu izbjeći statičke imobilizacije u korigiranom položaju, te smanjiti nužnost ponekad i višestrukih operativnih tretmana. 
Blaže deformacije stopala koje su lakše korektibilne, mogu se rješavati trodimenzionalnom manualnom mobilizacijom mekih tkiva i koštanih struktura, te zadržavanjem korigiranog položaja kineziotapingom specijalnim flasterima. Kao i svugdje u rehabilitaciji, tretman je važno započeti što prije, kako bi se spriječio razvoj kompenzacija i sekundarnih deformacija u lokomotornom sustavu, koji normalno funkcionira kao skladna dinamička cjelina u lancu normalnog kretanja. Najčešće deformacije stopala koje se tretiraju trodimenzionalnom manualnom terapijom jesu: 
Pes equinovarus 
  Pes equinus 
    Pes adductus 
      Pes calcaneus 
        Pes excavatus 
          Pes planovalgus 

 

Prikaži više
Vježbe u Bobath konceptu za odrasle

Specijalne tehnike

Vježbe u Bobath konceptu za odrasle

je fizioterapijski koncept razvijen na neurofiziološkoj osnovi. Bobath tehnika je individualni terapeutski pristup koji se temelji na ponovnom učenju normalnog pokreta i držanja tijela, a usmjeren je na rješavanje problema osobama koje imaju teškoće u funkciji, držanju ili kretanju radi oštećenja u centralnom živčanom sustavu (moždani udar, povrede glave, Multipla skleroza, Parkinson…)

PNF koncept

Specijalne tehnike

Tehnika koja se bavi liječenjem neuroloških i ortopedskih pacijenata. Potiče rad mišića (povećanje mišićne snage i izdržljivosti), povećava opseg pokreta, ponovno uči pokret, poboljšava koordinaciju i stabilizaciju, smanjuje bolnost. 

3D spiralna dinamika za kralježnicu

Specijalne tehnike

Koncept spiralne dinamke  se temelji na analizi i dijagnostici problema lokomotornog sustava u kretanju. Definiranjem uzroka problema u kretanju, a ne samo u stajanju, moguće je uspostaviti optimalnu pokretljivost i riješiti većinu problema lokomotornog sustava, te na taj način izbjeći bolove, brojne operacije i povećati mišićnu snagu. 

Spiralna dinamika uz pomoć dijagnostike i individualnog programa vježbi omogućava liječenje bolesti stopala kao što su:

1. Hallux valgus (Iskrivljenost nožnog palca)
2. Bol u Ahilovoj tetivi
3. Visoko stopalo (Pes cavus)
4. Spušteno ili ravno stopalo ( Pes planus)
5. Izvrnuto stopalo ( Pes valgus)
6. Rašireno stopalo (Pes transversoplanus)
7. Izobličeni nožni prsti

 

Prikaži više
KALTENBORN/EVJENTH

Specijalne tehnike

KALTENBORN EVJENTH 2

je vrlo važna manuelna mišićno koštana fizioterapija, započinje specifičnim pregledom i terapijom zglobova, mišića i perifernih živaca. Ovaj specifičan pristup uključuje funkcionalnu masažu po Evjenthu te frikcijsku, istezanja te zadržane frikcije za sve mišićne tegobe. Ako se nađe problem živca, radi se dekompresijska terapija trakcijom, maksimalnim otvaranjem kanala gdje živac prolazi i klizanjem živca. Na kraju se ponovnim translatornim gibanjem i funkcionalnim pokretom, ispituje učinak terapije. Ovaj pristup se pokazao vrlo učinkovit kod poteškoća poput lumbaga, lumboishijalgija, zglobne boli, bolova i parestezija (trnci) duž ruku i nogu, bolova unutrašnjih organa uzrokovanih dislokacijom kralježaka, skolioza, lošeg držanja, glavobolje, vrtoglavice i dr 

 

Prikaži više
Manuelna terapija

Specijalne tehnike

Manuelna terapija

je terapijski postupak tj. tehnika kojom se vrši pomicanje određenog dijela tijela, uglavnom zglobova, u svrhu rasterećenja, oslobađanja, “reprogramiranja” i/ili repozicije istih sa ciljem ponovnog uspostavljanja funkcije živca, mišića, tetive, krvnog suda i mekih tkiva tretiranog područja.
MT predstavlja način dijagnostike i liječenja funkcijskih smetnji sustava za kretanje posebnim manualnim tehnikama.
MT je bezbolna, odmah učinkovita i dugotrajna!
Ima ulogu: 

  • smanjenja boli 
  • povećava funkciju zgloba 
  • uklanja upalu mekih tkiva 
  • povećava relaksaciju 
  • oporavak ozlijeđenog tkiva 
  • povećava elastičnost i stabilnost pokreta 

Ima značajnu učinkovitost u tretmanima slabinske i vratne kralježnice, kuka, koljena, gležnja, lopatice i lakta. Učinkovitost se povećava u kombinaciji sa fizikalnim procedurama i kinezith.

 

Prikaži više
Krenimo

Ovdje smo za vas
24 sata dnevno, 7 dana tjedno

Pronađite nas, nazovite ili pošaljite poruku. Na upite ćemo odgovoriti u što kraćem roku.

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?