Limfna drenaža

Fizikalna terapija

Limfna drenaža

Naša Ustanova već dugi niz godina vrlo uspješno surađuje s ambulantama čiji su klijenti prošli složen operativan zahvat tumorskih tvorevina. Iz te je suradnje proizašla potreba, da se naši fizioterapeuti dodatno educiraju i steknu potrebito iskustvo za rad s onkološkim bolesnikom, pa tako od 2007.godine uspješno primjenjujemo tehniku rehabilitacije nakon operacije karcinoma dojke ili pak ginekoloških op., poznata među terapuetima kao kompletna dekongestivna fizioterapija limfedema, koja se provodi u Evropi već od ranije.

A sastoji se od manuelne limfne drenaže, vježbi programiranih za bolesnike sa limfedemom, kompresivne višeslojne kratkoelastične bandaže i njege kože.
U Hrvatskoj, nakon operacije karcinoma dojke, fizikalnu terapiju provodi manji broj bolesnika od onih koji imaju realnu potrebu za rehabilitacijom zbog promjena lokomotornog sustava kao što su limfedem ruke na operiranoj strani, ograničenje pokretljivosti vratne kralježnice i ramena operirane strane, te bolovi radikularnog tipa i promjene posture.

Limfna drenaža

Uglavnom se provode vježbe, manuelna limfna drenaža i limfna drenaža aparatom za presoterapiju – limfomatom, elektroterapija TENS-om, a ponegdje i hidroterapija i ručna masaža.

Manuelna limfna drenaža
po Dr.Vodderu

Tretman, u kojem se laganim pritiscima ruku tretira tijelo, kako bi se višak limfe potisnuo i uklonio kroz vene. Limfa prenosi hranjive tvari i kisik iz krvi do svake naše stanice, a na povratku sakuplja štetne tvari i vraća se u krvotok. Zadatak drenaže je, da usmjeri limfu kroz vene do bubrega koji će preuzeti štetne tvari te ih putem mokraće izbaciti ih iz organizma.

Kompresivno bandažiranje

Metoda koja se primjenjuje nakon limfne drenaže, povijanjem sa spužvastim podlogama s posebnim short-strech zavojima. Oni održavaju pritisak na limfne žile, kako bi krenule prema otvorenim limfnim čvorovima. Na taj način se spriječava ponovno nakupljanje limfe, omekšavaju otvrdnuća i poboljšava se protok limfe.

Kineziterapija

Izvode se vježbe koje povećavaju aktivnost limfnih žila. Vježbe se rade uvijek sa bandažiranim ekstremitetom ili obučenim kompresivnim rukavom, odnosno čarapom. Vježba se polako, bez opterećenja uz vježbe disanja.

Edukacija klijenta

– njezi kože i noktiju
– prevenciji infekcija
– samobandažiranju
– oblačenju kompresivne odjeće
– kineziterapija (vježbe)
– redovne kontrole kod liječnika

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?