Gastroenterologija

Preventivni pregledi probavnog sustava

Preventivni pregledi probavnog sustava provode se s ciljem otkrivanja bolesti ili poremećaja probavnog sustava u ranim fazama, čak i prije pojave simptoma. Ovi pregledi su važni jer omogućuju rano otkrivanje bolesti, što povećava šanse za uspješno liječenje i poboljšava prognozu.

KOJE PREGLEDE PREVENTIVNO RADITI?

Kolonoskopija: Ovo je postupak kojim se ispituje debelo crijevo i rektum pomoću fleksibilne cijevi s malom kamerom na kraju. Kolonoskopija se koristi za otkrivanje polipa (benignih izraslina) ili raka debelog crijeva. Prema aktualnim smjernicama, kolonoskopij

Gastroskopija: Ovaj postupak se koristi za pregled gornjeg dijela probavnog sustava, uključujući jednjak, želudac i početak tankog crijeva. Koristi se fleksibilna cijev s kamerom na kraju koja se umetne kroz usta. Gastroskopija može pomoći u otkrivanju čira na želucu, tumora, upala ili drugih abnormalnosti.
Testovi za otkrivanje prisutnosti bakterije

Helicobacter pylori: Helicobacter pylori je bakterija koja može uzrokovati čireve na želucu ili dvanaesniku.

Testiranje krvi za otkrivanje tumora probavnog sustava: Određeni tumori probavnog sustava mogu se otkriti krvnim testovima koji mjeri prisutnost specifičnih tumorskih markera. Na primjer, testiranje razine alfa-fetoproteina može pomoći u otkrivanju tumora jetre.

Testiranje stolice na okultno krvarenje: Ovaj test se koristi za otkrivanje tragova krvi u stolici koji mogu biti znak krvarenja u probavnom sustavu. Može ukazivati na prisutnost tumora debelog crijeva ili drugih problema.

Važno je napomenuti da odluka o preventivnim pregledima probavnog sustava treba biti individualna i temeljena na preporukama liječnika. Oni će uzeti u obzir vaše osobne čimbenike rizika, poput dobi, obiteljske anamneze i simptoma, kako bi preporučili odgovarajuće preglede i učestalost njihovog provođenja.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?