Gastroenterologija

Specijalistički pregled gastroenterologa

Specijalistički pregled gastroenterologa je medicinski pregled kojim se procjenjuje zdravlje probavnog sustava, uključujući želudac, crijeva, jetru, gušteraču i žučni mjehur. Gastroenterolozi su liječnici specijalizirani za dijagnosticiranje i liječenje bolesti probavnog sustava.

ŠTO MOŽE UKLJUČIVATI PREGLED

Specijalistički pregled gastroenterologa može uključivati ​​razne postupke i testove, ovisno o simptomima i povijesti bolesti pacijenta. Primjeri ovih postupaka uključuju:

 • Gastroskopija: Postupak koji se koristi za pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika pomoću fleksibilne cijevi opremljene kamerom.
 • Kolonoskopija: Postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti debelog crijeva pomoću fleksibilne cijevi opremljene kamerom.
 • Ultrazvuk abdomena: Postupak koji koristi zvučne valove za stvaranje slika unutrašnjosti trbušne šupljine i organa poput jetre, žučnog mjehura i gušterače.
 • Testovi krvi i stolice: Laboratorijski testovi koji mogu ukazati na prisutnost infekcija, upala ili drugih abnormalnosti u probavnom sustavu.

KADA JE INDICIRAN?

Specijalistički pregled gastroenterologa može biti indiciran ako pacijent ima simptome kao što su bol u trbuhu, žgaravicu, mučninu, povraćanje, proljev, zatvor ili krvarenje iz probavnog sustava. Također se može preporučiti za osobe koje imaju povijest bolesti probavnog sustava, poput ulceroznog kolitisa, Crohnove bolesti ili raka debelog crijeva.

KAKO SE PROVODI?

Specijalistički pregled gastroenterologa može se provesti na različite načine, ovisno o simptomima pacijenta i povijesti bolesti. Evo nekih uobičajenih postupaka koje gastroenterolog može provesti tijekom pregleda:

 1. Razgovor s pacijentom: Gastroenterolog će obično započeti pregled razgovorom s pacijentom o njihovim simptomima i povijesti bolesti
 2. Fizički pregled: Gastroenterolog će obaviti fizički pregled pacijenta kako bi procijenio opće zdravlje pacijenta i potencijalne znakove bolesti probavnog sustava.

 

Po potrebi, liječnik može provesti i dodatne preglede, poput ultrazvuka abdomena, gastroskopije ili kolonoskopije.

KOJA STANJA SE MOGU DIJAGNOSTICIRATI?

Specijalistički pregled gastroenterologa može se koristiti za dijagnosticiranje i liječenje mnogih različitih bolesti i stanja probavnog sustava, uključujući:

 1. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) – stanje u kojem se želučani sadržaj vraća u jednjak, uzrokujući žgaravicu i bol u prsima.
 2. Peptički ulkus – rana u sluznici želuca ili dvanaesnika, koja može uzrokovati bol u trbuhu, mučninu i krvarenje.
 3. Upala žučnog mjehura (kolecistitis) – upala žučnog mjehura koja može uzrokovati bol u trbuhu, mučninu i groznicu.
 4. Upala gušterače (pankreatitis) – upala gušterače koja može uzrokovati bol u trbuhu, mučninu i povraćanje.
 5. Ulcerozni kolitis – upala debelog crijeva koja može uzrokovati bol u trbuhu, proljev i krvarenje.
 6. Crohnova bolest – upala crijeva koja može uzrokovati bol u trbuhu, proljev, gubitak težine i druge simptome.
 7. Karcinom probavnog sustava – karcinom koji se može razviti u bilo kojem dijelu probavnog sustava, uključujući želudac, crijeva, jetru, gušteraču i žučni mjehur.
 8. Celiakija – autoimuna bolest koja uzrokuje oštećenje sluznice tankog crijeva i neadekvatnu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane koja sadrži gluten.

 

Specijalistički pregled gastroenterologa također se može koristiti za otkrivanje drugih stanja probavnog sustava, kao što su polipi debelog crijeva, divertikuli, hemoroidi, crijevne infekcije i drugo. Naravno, za potpunu dijagnostiku navedenih stanja, nerijetko je potrebna opsežnija dijagnostika.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?