Gastroenterologija

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je dijagnostička pretraga koja se koristi za pregled unutarnjih organa trbuha, uključujući jetru, gušteraču, žučni mjehur, slezenu, bubrege i crijeva. To je neinvazivna procedura u kojoj se koristi ultrazvučni valovi visoke frekvencije koji se emitiraju kroz kožu i tkiva kako bi se stvorila slika unutarnjih organa na ekranu.

Ultrazvuk abdomena se obično koristi za procjenu veličine, oblika i stanja organa, otkrivanje cista, tumora, tekućina ili krvarenja. Ova pretraga se također može koristiti za procjenu protoka krvi kroz krvne žile u trbuhu.

Pretraga obično traje oko 30 minuta i ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu. Pacijent će biti zamoljen da leži na leđima dok će liječnik pomjerati sondu preko trbuha kako bi se stvorila slika organa. Nakon završetka pregleda, pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

KAKO SE PROVODI?

Postupak traje oko 30-45 minuta i obično se izvodi na sljedeći način:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent se obično priprema za ultrazvuk abdomena tako da leži na leđima na krevetu ili stolu, s rukama uz tijelo. Potrebno je da bude u opuštenom stanju i da diše uobičajeno.
  2. Primjena gela: Liječnik će primijeniti gel na trbuh pacijenta kako bi se smanjio otpor zraka i omogućio bolju provodljivost ultrazvučnih valova.
  3. Kretanje sonde: Liječnik će postaviti sondu na različite dijelove trbuha i pomjerati ga dok gleda slike organa na monitoru. Sonda emitira ultrazvučne valove koji prolaze kroz tijelo i odbijaju se od organa, a zatim se hvataju senzorom.
  4. Analiza slika: Liječnik će analizirati slike na monitoru i procijeniti veličinu, oblik, strukturu i funkciju organa. Ako primijeti bilo kakve abnormalnosti, može preporučiti dodatne pretrage.
  5. Završetak postupka: Nakon završetka postupka, pacijent će obrisati gel sa trbuha i može se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

 

Ultrazvuk abdomena je siguran, neinvazivan i bezbolan postupak koji se često koristi za procjenu zdravlja unutarnjih organa trbuha.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PRETRAGU?

Priprema za ultrazvuk abdomena je obično jednostavna i ne zahtijeva posebnu pripremu. Ovdje su neki opći savjeti za pripremu za ultrazvuk abdomena:

  1. Pripremite se za pregled: Pacijenti obično dolaze u udobnoj odjeći, ali bi trebalo da imaju na umu da će možda morati skinuti odjeću ispod struka i staviti na medicinsku haljinu za vrijeme pregleda.
  2. Hidrirajte se: Preporučuje se da pacijenti prije pregleda popiju dovoljno tekućine, idealno vodu, kako bi se organi u trbuhu bolje vidjeli na ekranu.
  3. Ne mokriti: Poželjno je da pacijent ne mokri nekoliko sati prije pretrage, kako bi se mogao kvalitetno vizualizirati mokraćni mjehur.
  4. Slijedite uputstva o prehrani: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti određene promjene u prehrani prije pregleda, kao što su ograničenja hrane ili pića. Na primjer, može se preporučiti da se izbjegavaju masna hrana, gazirana pića ili mliječni proizvodi nekoliko sati prije pregleda. Ovo je pogotovo važno za prikaz želudca.
  5. Ultrazvuk žučnog mjehura: Ako se ultrazvuk abdomena radi u dijagnostičke svrhe žučnog mjehura, pacijentu se obično preporučuje da ne jede ili pije ništa 6 sati prije pregleda kako bi se izbjeglo stvaranje žuči.

 

Važno je slijediti uputstva koje dobijete od svog liječnika ili tehničara prije ultrazvuka abdomena kako bi se osigurala uspješna pretraga.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?