Amnioskopija

Usluge > Ginekologija

Amnioskopija

Amnioskopija je medicinski postupak koji se koristi za vizualno pregledavanje amnionske šupljine, amnionske tekućine i fetusa. Ovaj postupak se obično izvodi koristeći amnioskop, tanki, prozirni instrument sličan endoskopu, koji se umetne kroz cerviks (grlić maternice) u amnionsku šupljinu.

Koja je svrha postupka?

Svrha amnioskopije, koja je postupak vizualnog pregleda amnionske šupljine i amnionske tekućine pomoću amnioskopa, uključuje sljedeće ciljeve:

Procjena boje amnionske tekućine: Jedan od glavnih razloga za izvođenje amnioskopije je procjena boje amnionske tekućine. Uobičajeno, amnionska tekućina je bistra. Prisutnost zelene boje može ukazivati na prisutnost mekonija (prve stolice novorođenčeta) u amnionskoj tekućini, što može biti znak fetalnog stresa ili hipoksije (nedostatka kisika).

Procjena količine amnionske tekućine: Amnioskopija može pomoći u procjeni količine amnionske tekućine, što je važno u dijagnostici i upravljanju stanjima kao što su oligohidramnion (manjak amnionske tekućine) ili polihidramnion (višak amnionske tekućine).

Donošenje odluka o porodu: Ako se otkriju znakovi fetalnog stresa, amnioskopija može pomoći u donošenju odluka o najboljem načinu i vremenu poroda.

Kako se provodi?

Priprema pacijentice: Pacijentica se obično postavlja u ginekološki položaj, slično kao za ginekološki pregled. Vrši se standardna priprema, uključujući dezinfekciju područja genitalija.

Dilatacija cerviksa: Ako je cerviks (vrat maternice) zatvoren, može biti potrebno njegovo blago širenje (dilatacija) kako bi se omogućio prolazak amnioskopa.

Umetanje amnioskopa: Amnioskop, tanki cjevasti instrument, pažljivo se umetne kroz cerviks u amnionsku šupljinu. Amnioskop je opremljen svjetlom i optičkim sustavom za vizualizaciju. Instrument omogućuje liječniku da pregleda amnionsku tekućinu i unutarnje površine amnionske šupljine.

Vizualizacija amnionske tekućine: Liječnik promatra amnionsku tekućinu kroz amnioskop, ocjenjujući njenu boju i bistrinu. Posebna pažnja se posvećuje prisutnosti mekonija (prvog stolca novorođenčeta), što može ukazivati na fetalni stres.

Završetak postupka: Nakon završetka pregleda, amnioskop se pažljivo uklanja. Postupak je relativno brz i obično traje samo nekoliko minuta.

Nakon postupka: Pacijentica ostaje pod nadzorom neko vrijeme kako bi se osiguralo da nema komplikacija, kao što su krvarenje ili infekcija.

Koji su rizici postupka?

Iako se amnioskopija smatra relativno sigurnim postupkom, postoje određeni rizici povezani s intervencijom, kao i kod bilo kojeg medicinskog zahvata, posebno onih koji uključuju unutarnje organe. Glavni rizici amnioskopije uključuju mogućnost infekcije, krvarenja, oštećenja maternice ili cerviksa, probijanja amnionske membrane i induciranje porođaja.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?