Biopsija endometrija na NK i plazma stanice

Usluge > Ginekologija

Biopsija endometrija na NK i plazma stanice

Biopsija endometrija za ispitivanje natural killer (NK) i plazma stanica je medicinski postupak koji se koristi za procjenu stanja endometrija (unutarnjeg sloja maternice), posebno u kontekstu reproduktivnih poteškoća ili poremećaja imunološkog sustava. Ovaj postupak omogućava liječnicima da dobiju detaljniji uvid u imunološke procese koji se odvijaju unutar endometrija, što može biti ključno u dijagnostici i liječenju određenih stanja povezanih s neplodnošću ili ponavljajućim spontanim pobačajima.

Koje su indikacije za provođenje postupka?

Ponavljajući spontani pobačaji: Žene koje su imale više spontanih pobačaja bez očiglednog uzroka mogu imati koristi od ove biopsije. Abnormalna aktivnost ili povećana prisutnost NK stanica ili plazma stanica u endometriju mogu biti faktori koji doprinose pobačajima.

Neuspjesi implantacije u postupcima potpomognute reprodukcije: Ako žena ima višestruke neuspjehe implantacije nakon in vitro oplodnje (IVF) ili drugih tretmana potpomognute reprodukcije, biopsija može pomoći u otkrivanju mogućih imunoloških prepreka uspješnoj implantaciji.

Neobjašnjena neplodnost: U slučajevima neobjašnjene neplodnosti, gdje standardni testovi ne otkrivaju razloge problema s začećem ili održavanjem trudnoće, ova biopsija može pružiti dodatne informacije.

Povijest autoimunih ili upalnih stanja: Žene s autoimunim stanjima ili kroničnom zdjeličnom upalom mogu imati izmijenjen imunološki odgovor u endometriju koji utječe na trudnoću.

Kako se provodi?

Priprema: Postupak se uglavnom obavlja u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, obično prije očekivanog početka menstruacije, jer je to vrijeme kada je endometrij najdeblji i najprikladniji za analizu. Nije potrebna posebna priprema, ali pacijentica će obično dobiti upute da ne jede i ne pije nekoliko sati prije zahvata ukoliko se odluči na korištenje analgosedacije.

Provedba: Pacijentica se postavlja u ginekološki položaj. Lokalni anestetik može se koristiti za umanjivanje nelagode, iako se biopsija često provodi bez anestezije. Pipela se umetne kroz cerviks u šupljinu maternice te se njome uzima mali uzorak tkiva endometrija.

Analiza uzorka: Uzeti uzorak šalje se u laboratorij gdje se analizira prisutnost i aktivnost NK stanica i plazma stanica. Ova analiza može uključivati imunohistokemijsko bojenje i druge specijalizirane testove.

Nakon postupka: Nakon biopsije, pacijentica može odmah ići kući i nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima. Normalno je iskusiti blago krvarenje ili grčeve nakon postupka.

Rezultati: Rezultati biopsije obično su dostupni nakon nekoliko dana do tjedana, ovisno o laboratorijskim postupcima. Liječnik će razgovarati s pacijenticom o rezultatima i eventualnim daljnjim koracima u liječenju.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?