Cistektomija

Usluge > Ginekologija

Cistektomija

Cistektomija, u kontekstu uklanjanja ciste jajnika, je kirurški postupak koji se koristi za uklanjanje cista s jajnika. Može biti izvedena kao minimalno invazivna kirurgija, kao što je laparoskopija, ili kao otvorena operacija, ovisno o veličini ciste i drugim faktorima.

Kada je indicirana?

Uklanjanje ciste jajnika može biti indicirano u kod sljedećih slučajeva:

Velike ili rastuće ciste: Ako su ciste na jajnicima posebno velike ili pokazuju znakove rasta, moguće je da će biti preporučeno njihovo uklanjanje.

Bolne ciste: Ciste koje uzrokuju značajnu bol ili nelagodu, često su kandidati za kirurško uklanjanje.

Ciste koje uzrokuju simptome: Ciste koje uzrokuju simptome kao što su pritisak na mjehur ili crijeva, bol u zdjelici, ili teškoće s mokrenjem ili stolicom.

Sumnja na malignost: Ako postoji sumnja da cista može biti maligna, cistektomija se može preporučiti radi uklanjanja i biopsije ciste.

Ciste koje ometaju normalnu funkciju: Ciste koje ometaju normalnu funkciju jajnika ili drugih reproduktivnih organa.

Ciste koje ne reagiraju na hormonsku terapiju: Neke ciste na jajnicima se liječe hormonskom terapijom. Ako ciste ne reagiraju na ovakav tretman, može se preporučiti kirurško uklanjanje.

Ciste s komplikacijama: Ciste koje puknu ili uzrokuju torziju (uvrtanje) jajnika su hitni slučajevi koji često zahtijevaju hitnu cistektomiju.

Kako se provodi?

Laparoskopska cistektomija:

Laparoskopska cistektomija je minimalno invazivni zahvat. Pacijentici se pod općom anestezijom naprave mali rezovi (obično 3) u predjelu trbuha. Kroz ove rezove umetne se laparoskop (tanki instrument s kamerom) i drugi kirurški instrumenti. Kirurg pažljivo odvaja cistu od jajnika i uklanja je. Uzorak ciste se može poslati na patološku analizu kako bi se utvrdilo je li cista benigna ili maligna. Nakon uklanjanja ciste, rezovi se zatvaraju šavovima.

Otvorena cistektomija (laparotomija):

Ako je cista vrlo velika ili ako postoji sumnja na malignost, može se preporučiti otvorena cistektomija. Ovaj postupak uključuje veći rez u predjelu trbuha. Cista se zatim uklanja kroz ovaj rez, a rez se potom zatvara šavovima. Otvorena cistektomija može biti potrebna i ako se tijekom laparoskopske operacije naiđe na neočekivane komplikacije.

Postoperativna skrb

Neposredno nakon operacije: Pacijentice se obično premještaju u postoperativni odjel za praćenje vitalnih znakova i oporavak od anestezije. Bol je uobičajena nakon operacije, a specijalist anesteziolog će propisati odgovarajuće lijekove za ublažavanje boli kako bi postoperativni proces prošao sto bezbolnije.

Mobilizacija: Pacijentice se potiču na rano ustajanje i hodanje kako bi se smanjio rizik od krvnih ugrušaka i poboljšala cirkulacija.

Njega rane: Pacijentice će dobiti detaljne upute o njezi rane, uključujući kako pravilno čistiti i brinuti se za operativni rez.

Praćenje mogućih komplikacija: Važno je pratiti znakove infekcije, kao što su crvenilo, oticanje ili gnoj na mjestu reza, kao i bilo kakve znakove unutarnjeg krvarenja.

Prehrana i hidratacija: Postoperativna prehrana obično započinje tekućinama, postupno prelazeći na čvrstu hranu. Unos tekućine je iznimno važan.

Ograničenje fizičkih aktivnosti: Pacijentice se obično savjetuje da izbjegavaju teške aktivnosti i podizanje teških predmeta tijekom prvih nekoliko tjedana.

Kontrolni pregledi: Planirani su kontrolni pregledi kako bi se procijenilo cijeljenje i raspravilo o rezultatima patohistološke analize ciste, ako je izvršena.

Moguće komplikacije

Kao i kod svake operacije, postoje rizici povezani s cistektomijom; uključujući infekciju, krvarenje, oštećenje okolnih organa, te komplikacije povezane s anestezijom.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?