Dijagnostička laparoskopija

Usluge > Ginekologija

Dijagnostička laparoskopija

Dijagnostička laparoskopija je minimalno invazivni kirurški postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti trbušne šupljine, posebice područja oko želuca, jetre, žučnog mjehura, slezene, gušterače, malog i debelog crijeva, te reproduktivnih organa. Postupak je često koristan u dijagnosticiranju uzroka nejasne boli u trbuhu, identifikaciji tumora, upalnih procesa ili infekcija, i procjeni ozljeda nakon trbušnih trauma. Također se koristi u dijagnostici neplodnosti.

Kada je inducirana u ginekologiji?

Neobjašnjena bol u području zdjelice: Ukoliko žena doživljava kroničnu bol u zdjelici čiji uzrok nije moguće utvrditi standardnim dijagnostičkim metodama.

Istraživanje neplodnosti: Dijagnostička laparoskopija može se koristiti za utvrđivanje uzroka neplodnosti, uključujući provjeru prohodnosti jajovoda, kao i za identifikaciju i liječenje stanja koja mogu utjecati na plodnost, poput endometrioze ili adhezija.

Sumnja na endometriozu: Endometrioza je stanje gdje tkivo slično onom koje oblaže maternicu raste izvan maternice, uzrokujući bol i druge simptome. Laparoskopija omogućava vizualizaciju i biopsiju sumnjivih područja.

Ovarijalne ciste ili mase: Laparoskopija se koristi za ocjenu cista ili masa na jajnicima, kako bi se utvrdilo jesu li one benigne ili maligne.

Abnormalno krvarenje: Kod žena s abnormalnim uterinskim krvarenjem koje nije objašnjeno drugim testovima, laparoskopija može pomoći u identificiranju uzroka kao što su polipi ili miomi.

Ektopična trudnoća: Laparoskopija se često koristi za dijagnosticiranje i liječenje ektopične trudnoće, gdje se oplođeno jajašce implantira izvan maternice.

Procjena i liječenje adhezija: Adhezije su trake ožiljnog tkiva koje mogu uzrokovati bol i probleme s plodnošću. Laparoskopija može pomoći u njihovoj dijagnozi i uklanjanju.

Uterinske anomalije: U nekim slučajevima, laparoskopija se koristi za procjenu abnormalnosti maternice, kao što su septumi ili anomalije u razvoju.

Dijagnostička laparoskopija omogućava liječnicima da direktno vide unutarnje reproduktivne organe i obavljaju male kirurške zahvate ako je potrebno, često pružajući točniju dijagnozu nego što je to moguće s drugim, manje invazivnim metodama.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?