Ekscizija septuma vagine

Usluge > Ginekologija

Ekscizija septuma vagine

Ekscizija septuma vagine je kirurški zahvat koji se provodi za uklanjanje septuma (pregrade) unutar vagine. Septum vagine je rođeni defekt, tj. anomalija koja se razvija tijekom fetalnog razvoja, gdje se stvara membrana ili pregrada unutar vagine, dijeleći je djelomično ili potpuno na dva odvojena kanala.

Kada je indicirana?

Simptomi povezani sa septumom: Ako septum uzrokuje bol tijekom spolnog odnosa, probleme s umetanjem tampona, ili poteškoće prilikom ginekoloških pregleda.

Problemi s menstruacijom: Septum može uzrokovati probleme s menstrualnim protokom, uključujući bolne menstruacije ili zadržavanje menstrualne krvi (hematokolpos), što može dovesti do bolova ili drugih komplikacija.

Uticaj na plodnost i trudnoću: U nekim slučajevima, septum može utjecati na sposobnost začeća ili održavanje trudnoće, te može povećati rizik od pobačaja ili komplikacija tijekom trudnoće.

Ektopična trudnoća: U slučajevima, septum može povećati rizik od ektopične trudnoće.

Problemi s porodom: Septum može ometati normalan proces poroda, što može zahtijevati kiruršku intervenciju.

Kako se provodi?

Priprema pacijentice: Postupak se obično izvodi pod općom anestezijom, što znači da će pacijentica biti u potpunosti nesvjesna tijekom zahvata. Pacijentica se priprema za operaciju, što uključuje standardne postupke pripreme za kirurški zahvat, kao što su testiranja krvi, prekid uzimanja određenih lijekova, i nalaženje natašte, a o čemu će pravovremeno biti obaviještena od strane operativnog tima.

Pristup septumu: Pacijentica se postavlja u ginekološki položaj. Kirurg pristupa septumu kroz vaginu, što znači da nema potrebe za rezovima na koži.

Uklanjanje septuma: Kirurg koristi kirurške instrumente za precizno uklanjanje septuma. Cilj je ukloniti septum, a istovremeno očuvati što je više moguće normalno vaginalno tkivo i funkciju.

Zatvaranje reza: Nakon uklanjanja septuma, kirurg pažljivo zatvara sve kirurške reze unutar vagine, obično koristeći resorbirajuće šavove.

Oporavak nakon operacije: Nakon zahvata, pacijentica će se probuditi u prostoriji za oporavak, gdje se prati dok se ne oporavi od anestezije. Može osjetiti nelagodu ili bol u području operacije, za što će možda biti potrebna analgetska terapija. Pacijentici se obično savjetuje da se suzdrži od spolnih odnosa i upotrebe tampona tijekom određenog perioda oporavka kako bi se osiguralo pravilno zacjeljivanje.

Daljnji postupci: Pacijentica će imati zakazane kontrolne preglede kako bi se osiguralo da se područje pravilno zacjeljuje i da ne postoje komplikacije.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?