HPV tipizacija

Usluge > Ginekologija

HPV tipizacija

HPV tipizacija je laboratorijski postupak kojim se identificiraju specifični sojevi humanog papiloma virusa (HPV) prisutni u uzorku tkiva ili tjelesnih tekućina. Postoji više od 100 tipova HPV-a, od kojih neki uzrokuju genitalne bradavice, dok drugi mogu dovesti do prekanceroznih promjena i raka, posebno raka grlića maternice, ali i drugih vrsta raka kao što su rak anusa, penisa, vulve, vagine i orofaringealni rak.

Zašto se radi tipizacija?

Različiti tipovi HPV-a imaju različite rizike za razvoj raka. Najpoznatiji visokorizični tipovi su HPV tip 16 i 18, koji su odgovorni za većinu slučajeva raka grlića maternice. Tipizacija pomaže u procjeni rizika za razvoj prekanceroznih promjena ili raka. Otkrivanje visokorizičnih tipova HPV-a može ukazivati na potrebu za pažljivijim praćenjem i potencijalnim intervencijama kako bi se spriječio razvoj raka.

Kako se provodi?

Postupak tipično započinje uzimanjem uzorka tkiva ili tekućine, obično tijekom Papa testa ili kolposkopije. Uzorak se šalje u laboratorij gdje se provodi molekularna analiza (najčešće PCR – lančana reakcija polimerazom) za detekciju DNA ili RNA virusa. Test može identificirati specifične tipove HPV-a prisutne u uzorku.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?