Incizija i ekstirpacija Bartholinijeve žlijezde

Usluge > Ginekologija

Incizija i ekstirpacija Bartholinijeve žlijezde

Incizija i ekstirpacija Bartholinijeve žlijezde su kirurški postupci koji se koriste za liječenje problema povezanih s Bartholinijevim žlijezdama. Bartholinijeve žlijezde su dvije male žlijezde smještene na lijevoj i desnoj strani vaginalnog otvora, a njihova primarna funkcija je proizvodnja lubrikanta koji olakšava seksualni odnos.

Incizija Bartholinijeve žlijezde

Incizija (rez) Bartholinijeve žlijezde obično se izvodi kada se u žlijezdi formira cista ili apsces. Ove se formacije mogu razviti ako se izvodni kanal žlijezde blokira, sprječavajući normalno ispuštanje sekreta. Tijekom incizije, kirurg pravi mali rez na cisti ili apscesu kako bi se omogućilo dreniranje nakupljenog materijala. Postupak se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, a pacijentica može ići kući isti dan.

Ekstirpacija Bartholinijeve žlijezde

Ekstirpacija uključuje potpuno uklanjanje Bartholinijeve žlijezde i obično se preporučuje samo u slučajevima gdje su druge metode liječenja, kao što je incizija ili marsupijalizacija (stvaranje trajnog otvora za drenažu), bile neuspješne ili kada su ciste/apcesi ponovno nastali. Postupak ekstirpacije može se obaviti pod lokalnom ili općom anestezijom, ovisno o veličini i složenosti problema. Ekstirpacija je invazivniji postupak i može zahtijevati duži oporavak.

Kada su postupci indicirani?

Bartholinijeva cista ili apsces: Najčešća indikacija za ove postupke je prisutnost ciste ili apscesa u Bartholinijevoj žlijezdi. Ciste se razvijaju kada izvodni kanal žlijezde postane blokiran, dok se apscesi formiraju kada se u začepljenoj žlijezdi razvije infekcija.

Neuspjeh konzervativnog liječenja: Ako konzervativne metode liječenja, poput toplih sjedećih kupki (sitz bath) ili antibiotika, ne uspiju riješiti problem ili ako dođe do ponovnog nastanka ciste ili apscesa.

Velike ili bolne ciste/apscesi: Velike ciste ili apscesi koji uzrokuju značajnu nelagodu, bol, poteškoće pri hodanju, sjedenju, seksualnom odnosu ili drugim aktivnostima.

Kronične ili ponavljajuće ciste: U slučajevima gdje se ciste redovito ponavljaju ili postaju kronične, može se preporučiti ekstirpacija žlijezde kako bi se trajno riješio problem.

Sumnja na malignitet: Iako rijetko, ako postoji sumnja na maligne promjene u Bartholinijevoj žlijezdi, može se preporučiti biopsija ili ekstirpacija.

Incizija se obično smatra prvim korakom u liječenju, posebno u slučaju akutnih apscesa, dok se ekstirpacija smatra krajnjom mjerom, primjenjivom u slučajevima gdje druge metode ne daju rezultate ili kada postoji rizik od komplikacija.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?