Probatorna kiretaža

Usluge > Ginekologija

Probatorna kiretaža

Probatorna kiretaža je ginekološki postupak koji uključuje struganje unutarnjeg sloja maternice (endometrija) kako bi se dobili uzorci tkiva za dijagnostičku analizu. Ovaj postupak se obično izvodi kada postoje abnormalnosti u menstrualnom ciklusu, kao što su nepravilna, teška ili produžena menstrualna krvarenja, ili u slučajevima kada postoji sumnja na abnormalnosti unutar maternice, uključujući prekancerozne promjene ili rak.

Zašto se provodi?

Probatorna kiretaža provodi se da bi se dijagnosticirali uzroci abnormalnog vaginalnog krvarenja, utvrdila prisutnost ili isključila sumnja na prekancerozne ili kancerogene stanice u maternici te, u nekim slučajevima, radi procjene uzroka neplodnosti. Rezultati histološke analize mogu pružiti važne informacije o zdravstvenom stanju maternice i pomoći u daljnjem planiranju liječenja.

Kako se provodi?

Postupak se obično izvodi pod općom ili lokalnom anestezijom. Liječnik umetne instrumente kroz cerviks (vrat maternice) kako bi došao do šupljine maternice. Poseban instrument, nazvan kireta, koristi se za pažljivo struganje tkiva endometrija. Uzorci tkiva se zatim šalju u laboratorij za histološku analizu. Nakon kiretaže, pacijentica može iskusiti blago krvarenje i grčeve. Preporučuje se odmor i izbjegavanje teških fizičkih aktivnosti na kratko vrijeme nakon postupka.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?