Test receptivnosti endometrija (ERA test)

Usluge > Ginekologija

Test receptivnosti endometrija

Test receptivnosti endometrija (ERA test) je specijalizirani postupak koji se koristi u području reproduktivne medicine kako bi se procijenilo stanje endometrija, tj. unutarnjeg sloja maternice, i njegovu spremnost za implantaciju embrija. Ovaj test je posebno koristan za žene koje prolaze kroz postupke potpomognute oplodnje, kao što su in vitro fertilizacija (IVF) i intracitoplazmatska injekcija spermija (ICSI). ERA test je obično preporučen za žene s poviješću neuspješne implantacije, a ne kao standardni postupak za sve žene koje prolaze kroz IVF.

Zašto se provodi?

ERA test se koristi kako bi se utvrdilo optimalno vrijeme (tzv. “prozor implantacije”) kada je endometrij najpovoljniji za implantaciju embrija. Test je posebno koristan kod žena koje su imale nekoliko neuspješnih pokušaja implantacije embrija unatoč transferu zdravih embrija.

Kako se provodi?

Test uključuje uzimanje uzorka tkiva endometrija tijekom određene faze menstrualnog ciklusa, obično nekoliko dana nakon očekivanog vremena ovulacije ili u odgovarajućem trenutku tijekom hormonske terapije. Uzorak se šalje u laboratorij gdje se provodi genetska analiza koja procjenjuje ekspresiju određenih gena povezanih s receptivnošću endometrija.

Rezultati

Rezultati testa pokazuju je li endometrij bio receptivan u vrijeme kada je uzorak uzet, što pomaže u određivanju najboljeg vremena za transfer embrija u budućim IVF ciklusima. Ako je endometrij “ne-receptivan”, liječnik može prilagoditi protokol hormonske terapije kako bi povećao šanse za uspješnu implantaciju. ERA test omogućuje individualiziran pristup u tretmanima potpomognute oplodnje, povećavajući šanse za uspješnu trudnoću.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?