Ginekološki ultrazvuk - transabdominalni, transvaginalni

Usluge > Ginekologija

Ginekološki ultrazvuk - transabdominalni, transvaginalni

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju ženskih reproduktivnih organa, uključujući maternicu, jajnike, jajovode i, kod trudnica, fetusa. Ovaj postupak koristi zvučne valove visoke frekvencije (ultrazvuk) kako bi stvorio slike unutarnjih struktura tijela. Ginekološki ultrazvuk je neinvazivan, siguran i obično bezbolan postupak. Ovaj postupak je brz, ne zahtijeva posebnu pripremu (osim kod transabdominalnog ultrazvuka, gdje se ponekad traži da pacijentica ima pun mjehur), i ne nosi rizike povezane s radijacijom, što ga čini sigurnom opcijom za redovite preglede i praćenje stanja reproduktivnog sustava.

Postoje dvije glavne vrste ginekološkog ultrazvuka:

Transabdominalni ultrazvuk: Ova vrsta ultrazvuka se provodi preko trbuha. Pacijentica leži na leđima, a ultrazvučni gel se nanosi na kožu trbuha kako bi se omogućio bolji prijenos zvučnih valova. Ultrazvučni uređaj (sonda) se zatim pomjera po trbuhu, stvarajući slike reproduktivnih organa.

Transvaginalni ultrazvuk: Kod transvaginalnog ultrazvuka, posebno dizajnirana sonda se umetne u vaginu. Ovaj pristup pruža bolje i detaljnije slike, posebno kod mlađih žena ili onih koji nisu rodili. Ova vrsta ultrazvuka je posebno korisna za procjenu unutarnjih struktura maternice i jajnika.

Za koje svrhe se koristi?

  • Dijagnosticiranje i praćenje trudnoće.
  • Otkrivanje i praćenje cista na jajnicima ili fibroida na maternici.
  • Istraživanje uzroka neplodnosti.
  • Evaluacija abnormalnog vaginalnog krvarenja.
  • Otkrivanje i praćenje ginekoloških karcinoma.
  • Pomoć u postavljanju intrauterinih uređaja (IUD).

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?