Punkcije koštane srži

Punkcija koštane srži je medicinski postupak koji uključuje uzimanje uzorka tkiva koštane srži, obično iz kostiju zdjelice ili prsnog koša, za dijagnostičke svrhe. Koštana srž je meko tkivo unutar kostiju koje proizvodi krvne stanice. Ovaj postupak se koristi za dijagnostikovanje i praćenje raznih bolesti krvi i kostiju, uključujući leukemiju, anemiju, trombocitopeniju, neke vrste raka, kao i za procjenu općeg zdravstvenog stanja koštane srži.

Indikacije

Dijagnoza bolesti krvi: Za dijagnosticiranje raznih hematoloških bolesti, uključujući različite vrste leukemije, limfoma i mijeloma. Za dijagnozu anemija, uključujući aplastičnu anemiju i druge poremećaje proizvodnje krvnih stanica.

Procjena statusa bolesti: Za praćenje tijeka bolesti i odgovora na liječenje kod pacijenata s hematološkim malignitetima. Za otkrivanje minimalne rezidualne bolesti nakon liječenja.

Procjena neobjašnjenih promjena u krvnim stanicama: Kada postoje neobjašnjene promjene u broju ili izgledu krvnih stanica, kao što su neobjašnjena leukopenija (nizak broj bijelih krvnih stanica), trombocitopenija (nizak broj trombocita) ili eritrocitopenija (nizak broj crvenih krvnih stanica).

Otkrivanje infekcija ili metastaza: Za identifikaciju infekcija koje se mogu širiti ili utjecati na koštanu srž. Za otkrivanje metastaza kod određenih vrsta raka.

Prije transplantacije koštane srži: Kao dio procjene prije transplantacije koštane srži ili matičnih stanica.

Kako se provodi?

Pacijentu se obično daje lokalni anestetik na mjestu punkcije kako bi se umanjio bol i nelagoda tijekom postupka, a, prema izboru pacijenta, može se dati raditi i u analgosedaciji.
Liječnik koristi posebnu iglu koja se umetne kroz kožu i sloj kosti kako bi se došlo do koštane srži. Mala količina koštane srži se aspirira (izvlači) kroz iglu. Uzeti uzorak se šalje u laboratorij za analizu. Testovi mogu uključivati mikroskopski pregled, citogenetičku analizu, imunofenotipizaciju ili molekularnu analizu. Pacijent može osjetiti blagi pritisak ili bol na mjestu punkcije, koja obično prolazi nakon kratkog vremena. Preporučuje se odmoriti neko vrijeme nakon postupka, nakon čega se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?