Hrana za dijabetičare – savjeti nutricionista

Svjetski dan dijabetesa

Svjetski dan dijabetesa, koji se obilježava svake godine, prilika je da se osvijestimo o važnosti prevencije i pravilnog upravljanja dijabetesom. Ova globalna zdravstvena kampanja naglašava značaj informiranja i edukacije o dijabetesu, bolesti koja pogađa milijune ljudi širom svijeta. U središtu borbe protiv dijabetesa nalazi se dijetoterapija – prilagođena prehrana koja igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže šećera u krvi. Naša nutricionistička ambulanta u Poliklinici Priska Med pruža stručnu podršku osobama s dijabetesom, pomažući im da kroz promjene prehrambenih navika postignu bolju kontrolu nad svojim zdravljem.

Što je uopće dijabetes i kako ga kontrolirati?

Dijabetes je kronično stanje koje nastaje kada tijelo ne može učinkovito koristiti glukozu, glavni izvor energije za naše stanice. Postoje dva glavna tipa dijabetesa: tip 1, gdje tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, hormona koji regulira razinu šećera u krvi, i tip 2, gdje tijelo ne može pravilno koristiti inzulin koji proizvodi. Bez adekvatne razine inzulina, glukoza se nakuplja u krvi umjesto da se koristi kao energija, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Ključ kontrole dijabetesa je u reguliranju razine glukoze u krvi, a prehrana je jedna od sastavnih dijelova liječenja šećerne bolesti. Dijabetička prehrana nije ista za svakog bolesnika i ovisi o propisanoj terapiji, metaboličkim potrebama, navikama te tjelesnoj aktivnosti.

Kako to može izgledati u praksi?

1. Pravilan raspored obroka

Broj obroka ovisi o terapiji šećerne bolesti, a redoviti i uravnoteženi obroci tijekom dana mogu pomoći u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Individualna edukacija bolesnika je od velike važnosti za kontrolu unosa ugljikohidrata prema dozi inzulina. Preskakanje obroka se negativno odražava na kontrolu glikemije u krvi.

2. Makronutrijenti

Ugljikohidrati, bjelančevine i masti su sastavni dijelovi hrane. Brzina porasta šećera u krvi ovisi o vrsti i količini konzumirane hrane. Prednost treba dati složenim ugljikohidratima iz voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki. Takve namirnice sadrže više vlakana i sporije otpuštaju glukozu u krvotok. Preporuča se izbjegavanje rafiniranih ugljikohidrata, poput bijelog kruha, tjestenine i slatkiša, koji brzo podižu razinu šećera u krvi.

3. Prehrana bogata vlaknima

Prehrambena vlakna usporavaju probavu i apsorpciju glukoze i na taj način pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Odlični izvori vlakana u prehrani su namirnica poput voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica.

4. Bjelančevine i zdrave masti

Uključivanje bjelančevina i zdravih masti u obrok može pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi. Primjerice, grčki jogurt, orašasti plodovi, avokado i riba bogata omega-3 masnim kiselinama su odlični izbori.

5. Sastavljanje jelovnika

Tanjur pravilne prehrane je jedan od izvrsnih načina kako možemo prikazati pravilan raspored namirnica u pojedinom obroku. Važno je voditi računa o količini i vrsti hrane te rasporedu obroka. Izostavljanje već samo jedne skupine namirnica dovodi do nezadovoljavajuće regulacije šećera u krvi. Plan prehrane se zasniva na podjeli namirnica u šest osnovnih skupina s obzirom na energijsku i nutritivnu vrijednost.

6. Glikemijski indeks (GI)

Razumijevanje glikemijskog indeksa, koji mjeri koliko brzo hrana podiže razinu šećera u krvi, može biti korisno. Namirnice s niskim GI, poput zelenog povrća, većine voća, i integralnih žitarica, povećavaju inzulinsku osjetljivost, pomažu pri kontroli bolesti, smanjuju glad i produljuju osjećaj sitosti. Trajanje i način pripreme hrane također mogu utjecati na GI. Tjestenina kuhana al dente ima manji GI od tjestenine kuhane 20 minuta, dok pečeni i pire krumpir imaju primjerice veći GI u odnosu na kuhani krumpir.

Kako napraviti prvi korak?

Svjetski dan dijabetesa prilika je za refleksiju o važnosti pravilnog upravljanja ovom sveprisutnom bolešću. Pravilna prehrana, razumijevanje i pažljivo planiranje obroka, uz izbor namirnica bogatih vlaknima, proteinima i zdravim mastima, ključni su za kontrolu dijabetesa. Edukacija o glikemijskom indeksu i balansiranje makronutrijenata mogu značajno doprinijeti stabilizaciji razine šećera u krvi.

Ako ste među onima koji se suočavaju s izazovima šećerne bolesti, naša nutricionistička ambulanta stoji vam na raspolaganju. Nudimo individualizirano savjetovanje, gdje kvalificirani stručnjaci procjenjuju vaše dijetetske potrebe, pomažući vam da stvorite zdravu prehranu koja podržava vaše zdravlje. Ne dopustite da dijabetes diktira vašim životom. Kontaktirajte nas danas i zakažite besplatni orijentacijski razgovor sa stručnjakom nutricionistom.

Možda će vas još zanimati

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?