Kardiologija

EKG

EKG (elektrokardiogram) je medicinski test koji se koristi za snimanje električne aktivnosti srca. On se koristi za dijagnosticiranje problema sa srcem, uključujući aritmije, srčane zastoje, miokardijalne infarkte i druge bolesti srca. Rezultati se prikazuju kao grafikoni na papiru ili na ekranu, a liječnici ih koriste za procjenu funkcije srca i identificiranje problema.

KAKO SE PROVODI EKG?

EKG se provodi tako što se elektrode pričvrste na pacijentovo tijelo. Elektrode se obično postavljaju na prsa, ruku, bedra i ramena pacijenta. Zatim se električni impulsi koji se stvaraju kada srce radi snimaju i prikazuju kao valovi na ekranu ili papiru. Ova snimka se naziva elektrokardiogram i može pokazati brzinu, snagu i ritam srčanih kontrakcija. EKG se može izvesti u nekoliko sekundi i obično ne uzrokuje nikakvu nelagodu.

KAKO SE PRIPREMITI ZA EKG?

Priprema za EKG uključuje sljedeće korake:

  1. Obavijestite svog liječnika o svojim prethodnim medicinskim stanjima, uključujući alergije na lijekove, trudnoću i bolesti srca.
  2. Ne pušite najmanje sat vremena prije pregleda jer duhan može utjecati na rezultate.

 

Ova priprema će omogućiti da se dobiju točni i koristan rezultat EKG-a. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o pripremi za pregled, obratite se svom ljekaru.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?