Kardiologija

Ergometrija

Ergometrija ili (test opterećenja, EKG u opterećenju) dijagnostička je pretraga koja bilježi električnu aktivnost srca (EKG) pod opterećenjem (prilikom hoda na pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla – biciklerometra). Objektivno pokazuje koliko je smanjeno podnošenje fizičkog opterećenja bolesnika te ukazuje na moguću koronarnu bolest, ali i pomaže u prognozi koronarne bolesti. Indirektno otkriva kakav je protok kroz koronarne arterije u stanju povećanog napora, odnosno moguću ishemiju miokarda. U slučaju kad protok kroz srčane krvne žile ne ispunjava potrebe, dolazi do EKG promjena i /ili subjektivnih tegoba pacijenta. Putem EKG-a prati se i kretanje srčanog ritma tijekom opterećenja, te se mogu detektirati aritmije.
Ergometrija se radi kako bi se procenila funkcija srca i pluća pri opterećenju. Obično se koristi za dijagnostiku hipertenzije, ishemije ili drugih bolesti srca i krvnih sudova.

PREGLED

Na prsni koš zalijepe se elektrode koje kontinuirano bilježe električnu aktivnost srca (EKG) te se na desnoj nadlaktici mjeri tlak. Pacijent se podvrgne standardiziranom i mjerljivom opterećenju prilikom hoda na pokretnoj traci ili vožnje sobnog bicikla. U definiranim intervalima opterećenje se povećava. Rezultati testiranja vidljivi su odmah, a sam nalaz je gotov za 10 minuta.

KAKO SE PRIPREMITI?

Na dan testiranja ergometrije potrebno je popiti jutarnju terapiju (ukoliko nije drukčije dogovoreno s liječnikom), nije poželjno jesti ni pušiti ni piti napitke s kofeinom sat vremena prije testiranja, ali nije potrebno biti natašte. Za samu pretragu potrebno je odjenuti ugodnu odjeću te udobne cipele ili tenisice u kojima ćete moći što udobnije hodati, kako bi se pri testiranju postiglo optimalno opterećenje. Priprema za ergometriju i samo testiranje traje ovisno o stupnju opterećenja koje je određeno za dob i spol pacijenta.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?