Kardiologija

Holter tlaka

Holter tlaka je medicinski uređaj koji se koristi za praćenje tlaka krvi tijekom 24 do 48 sati. Nosilac ga nosi i to pomaže liječniku u identificiranju padova ili skokova tlaka tijekom svakodnevnih aktivnosti. To može pomoći u dijagnosticiranju hipertenzije i određivanju učinkovitosti liječenja.

KADA SE PREPORUČUJE?

Holter tlaka se preporučuje kada pacijent ima simptome hipertenzije ili ako postoje sumnje u dijagnozu hipertenzije. Također se može preporučiti za praćenje tlaka krvi tijekom dnevnih aktivnosti, posebno u slučajevima kada se tlak krvi mijenja tijekom dana ili kada se želi dobiti bolju sliku o tlaku krvi izvan ordinacije liječnika.

Holter tlaka može pomoći u otkrivanju sljedećih bolesti:

 1. Hipertenzija: Visoki krvni tlak
 2. Arterijska hipertenzija:
 3. Nestabilnost tlaka krvi
  Nepravilnosti srca: Kao što su aritmije i tahikardije
 4. Oštećenje krvnih žila: Kao što su ateroskleroza i vaskularne bolesti
 5. Poremećaji u funkciji štitnjače: Povećani ili smanjeni tlak krvi povezani s funkcijom štitnjače
 6. Reakcije na lijekove: Promjene u tlaku krvi uzrokovane određenim lijekovima.

 

Napomena: Holter tlaka ne može otkriti sve bolesti, stoga je potrebna dodatna dijagnostika u kombinaciji s rezultatima Holtera tlaka.

KAKO SE PROVODI?

Provođenje Holtera tlaka uključuje sljedeće korake:

 1. Priprema: Liječnik će davati upute o tome kako se pripremiti za postupak, uključujući ograničenja u vezi s tjelesnom aktivnošću i uporabom određenih lijekova.
 2. Uključivanje uređaja: Liječnik će uključiti Holter tlak uređaj na pacijentov zapešće i povezati ga s elektrodama koje se nalaze na pacijentovoj koži.
 3. Nošenje uređaja: Pacijent nosi uređaj 24 do 48 sati i nastavlja s redovitim aktivnostima.
 4. Snimanje podataka: Holter tlak uređaj snima podatke o tlaku krvi tijekom vremena koje je na pacijentu.
 5. Analiza podataka: Nakon što je uređaj uklonjen, podaci se analiziraju kako bi se identificirale bilo kakve neuobičajene promjene u tlaku krvi.
 6. Interpretacija rezultata: Liječnik će interpretirati rezultate i donijeti zaključke o zdravlju pacijenta.

 

Napomena: Postupak traje 24 do 48 sati i pacijent može nositi uređaj dok obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Potrebno je zabilježiti bilo koje neuobičajene simptome koji se javljaju tijekom nošenja uređaja.

KAKO SE PRIPREMITI?

Za pripremu za Holter tlak, pacijent bi trebao slijediti sljedeće upute:

 1. Obavijestite svog liječnika o svakoj lijekovima koje uzimate: Neki lijekovi mogu utjecati na rezultate, pa bi liječnik mogao preporučiti promjene u liječenju prije nego što se provede Holter tlak.
 2. Neka vaš liječnik zna o bilo kojim medicinskim stanjima: Kao što su srčane probleme, šećernu bolest, probleme s bubrezima ili štitnjačom.
 3. Neka vaš liječnik zna o bilo kojim fizičkim aktivnostima koje planirate obaviti: Kao što su vježbanje, putovanje ili drugi fizički zahtjevni zadaci.
 4. Uklonite nakit i drugu odjeću s zapešća: Ova zona mora biti čista i suha kako bi se osiguralo da elektrode dobro prianjaju.
 5. Ne koristite kreme i losione na zapešću: Ova zona mora biti čista i suha kako bi se osiguralo da elektrode dobro prianjaju.

 

Napomena: Slijedite sve upute svog liječnika za maksimalne rezultate i točne rezultate Holtera tlaka.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?