Liposukcija – odgovori na pitanja

Liposukcija, medicinski poznata kao lipektomija, kirurški je postupak namijenjen uklanjanju lokaliziranih depozita masnog tkiva koji se teško reduciraju dijetom i vježbanjem. Razvijena je još 1970-ih u Italiji, a postupak je evoluirao od primitivnih tehnika do sofisticiranijih metoda koje uključuju tumescentnu liposukciju, ultrazvučnu liposukciju (UAL) i laserski potpomognutu liposukciju (LAL). Ove modernije tehnike omogućavaju preciznije uklanjanje masnoća s minimalnim postoperativnim komplikacijama i bržim vremenom oporavka, čime se postižu estetski ugodniji i prirodniji rezultati.

Liposukcija je postala popularna zbog svoje sposobnosti preciznog oblikovanja tijela, uklanjanja masnih naslaga koje su otporne na dijetu i vježbanje, te poboljšanja konture tijela. Omiljeni je izbor kod onih koji žele estetske promjene, ali i kao funkcionalna intervencija za zdravstvene uvjete poput lipodistofije. Njena popularnost proizlazi iz brzih rezultata, sposobnosti ciljanja specifičnih područja i općenito sigurnog profila kada ju izvode kvalificirani stručnjaci. Također, napredak u tehnologiji učinio je postupak manje invazivnim s kraćim periodom oporavka.

Vrste liposukcije

Kako bi se prilagodile specifičnim potrebama pacijenata i omogućile preciznije rezultate, postoje različite metode liposukcije. Svaka tehnika koristi različite tehnologije ili pristupe za ciljanje i uklanjanje masnog tkiva, što može biti korisno ovisno o vrsti i lokaciji masnih naslaga, teksturi kože, i općim ciljevima pacijenta. Često se pri jednom zahvatu koristi više ovakvih tehnika, ovisno o specifičnim potrebama pacijenata. Nabrojati ćemo najčešće korištene tehnologije:

 • Tumescentna liposukcija – Tumescentna liposukcija je popularna metoda liposukcije koja uključuje ubrizgavanje velike količine tumescentnog rješenja u područje tretmana prije uklanjanja masti. To rješenje sastoji se od fiziološke otopine, lidokaina (lokalnog anestetika) i epinefrina (koji sužava krvne žile), čime se minimizira krvarenje i bol tijekom i nakon postupka. Zahvaljujući ovom pristupu, postupak je sigurniji, omogućuje bolju kontrolu pri oblikovanju i smanjuje postoperativni oporavak. Tumescentna liposukcija se smatra zlatnim standardom među liposukcijskim tehnikama zbog svoje efikasnosti i relativne sigurnosti.
 • Ultrazvučna liposukcija (UAL) – Ultrazvučna liposukcija (UAL) je napredna tehnika koja koristi ultrazvučne valove za ciljanje i razbijanje masnih stanica prije njihova uklanjanja. Tijekom postupka, poseban kanul (tanka cjevčica) koji emitira ultrazvučne valove je umetnuta u masno tkivo. Ultrazvuk efikasno razbija masne stanice, što ih čini lakšima za uklanjanje i smanjuje traumu na okolna tkiva. Ova metoda je posebno korisna za uklanjanje gusto raspoređenih masnih naslaga i često se koristi u područjima kao što su leđa, bokovi i muške grudi. UAL omogućuje preciznije oblikovanje s manje modrica i bržim oporavkom u usporedbi s tradicionalnim metodama.
 • Laserska liposukcija – Laserska liposukcija, poznata i kao laserom potpomognuta lipoliza, koristi lasersku energiju za ciljanje i otapanje masnih stanica. Tijekom postupka, umetnu se tanka optička vlakna koja emitiraju laser u masno tkivo, uzrokujući razgradnju masnih stanica na tekućinu koja se zatim može lako usisati. Ova metoda osim što olakšava uklanjanje masnoće, istodobno stimulira proizvodnju kolagena, što dovodi do zatezanja kože. Prednosti uključuju precizno ciljanje masnih naslaga, brži oporavak i manje oštećenje okolnih tkiva.
 • VASER liposukcija – VASER liposukcija, poznata i kao ultrazvukom asistirana liposukcija, koristi ultrazvučne valove za nježnije rastapanje masnih stanica prije njihovog uklanjanja. U ovom postupku, posebno dizajnirani uređaj emitira ultrazvučne vibracije koje ciljaju samo masne stanice, štedeći okolna tkiva, živce i krvne žile. Ova selektivnost čini VASER manje invazivnim i omogućuje detaljnije oblikovanje tijela s manje boli i oteklina u postoperativnom periodu. VASER je posebno učinkovit za uklanjanje masnoća iz područja poput trbuha, bedara, leđa i ruku.

Prirema za liposukciju

Priprema za liposukciju uključuje nekoliko važnih koraka:

 1. Početne konzultacije – Važno je razgovarati s kirurgom o vašim ciljevima, medicinskoj povijesti i eventualnim rizicima. Ovaj razgovor također će pomoći u određivanju najbolje metode liposukcije za vas.
 2. Medicinski testovi – Prije operacije obično se zahtijevaju krvne pretrage, EKG, a ponekad ultrazvuk ili CT pregled kako bi se osiguralo da ste u dobrom zdravstvenom stanju za operaciju.
 3. Prehrana i lijekovi – Možda će biti potrebno prilagoditi vašu prehranu i privremeno prekinuti uzimanje određenih lijekova ili dodataka koji mogu povećati rizik od krvarenja tijekom operacije, poput aspirina ili ibuprofena.

 

Ove pripreme su ključne za siguran i uspješan ishod operacije.

Postupak liposukcije

Liposukcija se izvodi uz primjenu lokalne ili opće anestezije, ovisno o opsegu zahvata. Postupak počinje stvaranjem malih incizija na ciljanom području kroz koje se umetne kanula povezana s vakuumskim uređajem. Kirurg zatim manipulira kanulom, razbijajući masne stanice koje se potom usisavaju iz tijela. Sam proces i njegovo trajanje ovisi o spomenutim tehnologijama liposukcije, ali i o specifičnim zahtjevima pacijenta. Općenito, postupak može trajati od jednog do nekoliko sati. Manji zahvati mogu biti gotovi za otprilike jedan sat, dok opsežniji zahvati koji uključuju više područja tijela mogu trajati nekoliko sati.

Oporavak od zahvata i rezultati liposukcije

Tijekom oporavka nakon liposukcije, pacijenti mogu očekivati određenu razinu nelagode, otekline i modrica, koje će se smanjivati tijekom nekoliko dana ili tjedana. Preporuča se nošenje kompresijskog steznika kako bi se podržalo tretirano područje i smanjila oteklina. Također, važno je provoditi pravilnu higijenu incizijskih linija, te izbjegavanje težih fizičkih aktivnosti neposredno nakon liposukcije. Najčešće se po liposukciji savjetuje i unošenje dostatne količine tekućine, ali i uravnotežena prehrana koja se po potrebi može obogatiti suplementima. Naravno, važno je pratiti raspored kontrolnih pregleda i biti u stalnoj komunikaciji sa zaduženim medicinskim osobljem. Većina pacijenata može se vratiti lakšim svakodnevnim aktivnostima unutar nekoliko dana, no puni oporavak i povratak na zahtjevnije aktivnosti može trajati nekoliko tjedana. Konačni rezultati postupka postaju vidljivi nakon što oteklina potpuno splasne, što može potrajati nekoliko mjeseci.

Rizici i moguće komplikacije liposukcije

Iako liposukcija spada među sigurnije kirurške zahvate, postoje potencijalni rizici i komplikacije koje pacijenti trebaju uzeti u obzir:

 • Infekcije: Iako su rijetke, moguće je da se infekcija razvije na mjestima incizija.
 • Seromi i otekline: Nakupljanje serozne tekućine može se pojaviti u tretiranom području, zahtijevajući ponekad dodatnu medicinsku intervenciju.
 • Hematomi: Velike modrice ili unutarnje krvarenje mogu nastati kao posljedica kirurškog zahvata.
 • Neravnine na koži: Nejednako uklanjanje masnog tkiva može dovesti do neravnina ili udubljenja na koži.
 • Promjene osjeta: Može doći do privremenog ili trajnog gubitka osjeta u tretiranom području zbog oštećenja malih živčanih vlakana.
 • Komplikacije povezane s anestezijom: Ozbiljne alergijske reakcije ili problemi s respiratornim ili kardiovaskularnim sustavom mogu biti povezani s anestezijom.
Naš stručnjak odgovara trebate li se bojati anestezije

Detaljna rasprava o ovim rizicima s vašim liječnikom pomoći će vam donijeti informiranu odluku o liposukciji.

Često postavljena pitanja

Hoću li od liposukcije smršaviti?

Liposukcija je procedura za oblikovanje tijela koju koristimo za odstranjivanje izoliranih masnih naslaga koje je teško skinuti s pravilnom prehranom i tjelovježbom. Liposukcija sama po sebi nije zamišljena kao metoda za mršavljenje i njen primarni cilj nije smanjiti tjelesnu težinu. Važno je imati realistična očekivanja i razumijevanje procedure i mogućih rezultata. Stručan plastični kirurg će na konzultacijama procijeniti indiciranost liposukcije te predstaviti najbolje opcije da dođete do željenih rezultata.

Mogu li ići na liposukciju dva ili više puta?

Da, liposukcija se može provoditi više puta. Ipak, važno je shvatiti da liposukcija nije metoda za gubitak kilograma i da je namijenjena ljudima koji su dosegli stabilnu tjelesnu masu te žele ukloniti izolirane masne naslage.

Hoću li dobiti strije nakon liposukcije?

U nekim slučajevima liposukcija (točnije nagli gubitak masnih naslaga) može dovesti do viška kože na određenim dijelovima tijela. Ovo je posebno čest slučaj kod pacijenata sa smanjenom elastičnošću kože. Faktori poput dobi, genetike i općeg zdravlja kože mogu utjecati na stvaranje viška kože nakon liposukcije.

Može li liposukcija ukloniti strije i višak kože?

Liposukcija nije namijenjena za uklanjanje strija i/ili viška kože.

Može li liposukcija izliječiti dijabetes?

Liposukcija je primarno kozmetička procedura, a ne terapijska – liposukcijom nije moguće izliječiti šećernu i druge metaboličke bolesti.

Je li liposukcija sigurna?

Kao i kod svakog kirurškog zahvata, morate biti svjesni mogućnosti komplikacija i neželjenih posljedica. Međutim, liposukcija rađena od strane certificiranih stručnjaka i plastičnih kirurga se smatra vrlo sigurnom procedurom.

Mogu li zatrudniti nakon liposukcije?

Liposukcija nema utjecaja na reproduktivni sustav i ne nosi dodatne rizike kod trudnoće. Ipak, liposukcija se ne preporučuje trudnicama ili ženama koje uskoro planiraju trudnoću – tijekom trudnoće tijelo prolazi kroz velike promjene i efekti liposukcije bi mogli biti poništeni.

Smatra li se liposukcija trajnim rješenjem nakupljanja masti?

Liposukcija se smatra trajnim, ali ne i ireverzibilnim rješenjem nakupljanja masnih naslaga. Što to znači? Liposukcijom se mehanički uklanjaju masne stanice s određenog područja, ali ponovnim debljanjem je moguće obnoviti navedeno tkivo. Liposukcija nije metoda za brzi gubitak težine i preporučuje se osobama sa stabilnom tjelesnom masom.

 

Zaključak

Ovaj članak je namijenjen osnovnom informiranju o metodama liposukcije, proceduri, mogućim rizicima i očekivanim rezultatima ovakvih zahvata. Iako je liposukcija generalno jako sigurna intervencija, važno je da su zainteresirane osobe dobro upoznate s indikacijama, procesom i rizicima bilo kojeg kirurškog zahvata. U Poliklinici Priska Med nudimo liposukcije po najmodernijim standardima struke, a naš iskusni interdisciplinarni tim stručnjaka garantira najugodniji mogući oporavak uz vrhunske rezultate.

Ako ste zainteresirani za liposukciju ili druge intervencije iz područja estetske plastične kirurgije, molimo kontaktirajte nas za BESPLATNE KONZULTACIJE:

📞 Pozivom na broj 099/444-3344

📧 Emailom na poliklinika@priska-med.com

🔗 Izravno preko kontakt forme

Možda će vas još zanimati

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?