Opća kirurgija

Uklanjanje kožnih tumora

Uklanjanje kožnih tumora je kirurški zahvat kojim se uklanjaju abnormalne izrasline, kao što su madeži, bradavice, ciste ili druge lezije kože. Ova procedura se često izvodi iz estetskih razloga, ali se također može izvesti i iz medicinskih razloga ako postoji rizik od razvoja karcinoma kože ili drugih zdravstvenih problema.

KAKO SE PROVODI?

Postupak uklanjanja kožnih tumora obično se izvodi ambulantno, uz lokalnu anesteziju. Kirurg će pažljivo izrezati ili isjeći kožni tumor, zajedno s malom količinom zdrave kože oko njega kako bi se osiguralo da su uklonjene sve abnormalne stanice. Nakon uklanjanja, područje će biti očišćeno i prekriveno sterilnom gazom ili flasterom. Ukoliko je potrebno, kirurg će uklonjeni uzorak poslati na patohistološku obradu.

Nakon zahvata, pacijenti mogu očekivati ​​da će osjetiti neku nelagodu i bol u području uklanjanja, što se može ublažiti uzimanjem lijekova protiv bolova. Također će biti potrebno pratiti područje kako bi se osiguralo da se rana ispravno zacijeli i da se ne pojave komplikacije. Važno je obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve znakove infekcije ili druge probleme nakon uklanjanja kožnog tumora.

KOJE VRSTE KOŽNIH TUMORA POSTOJE?

Postoji više vrsta kožnih tumora. Neke od najčešćih uključuju:

  1. Melanom – agresivni tip kožnog raka koji nastaje u melanocitima, stanicama koje proizvode pigment u koži.
  2. Bazocelularni karcinom – najčešći tip kožnog raka koji se razvija u bazalnim stanicama kože i obično se pojavljuje na mjestima izloženim suncu.
  3. Pločasta keratoza – površinski sloj kože koji se obično javlja kod starijih osoba i koje se manifestuje kao crvene ili smeđe suhe ljuskave mrlje.
  4. Karcinom pločastih stanica – karcinom koji se javlja u stanju kože koji je izložen suncu, poput lica, vrata, ruku i ramena.
  5. Dermatofibromi – nekancerogeni tumori koji se javljaju na koži, najčešće na nogama i rukama, i obično su ružičaste ili smeđe boje.
  6. Keratoakantom – brzi rastući tumori koji obično izgledaju kao ispupčenja na koži i češći su kod starijih osoba i osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.
  7. Lipomi – benigni tumori koji se javljaju u masnom tkivu ispod kože.
  8. Higromi – benigni tumori, uobičajeno u blizini zglobova ili tetiva. Nastaju kao posljedica nakupljanja tekućine u omotaču zgloba ili tetive.

 

Ovo su samo neke od najčešćih vrsta kožnih tumora, a postoji mnogo drugih vrsta koje također mogu biti prisutne. Važno je posjetiti liječnika ako primijetite bilo kakve abnormalnosti na koži kako bi se utvrdilo o kojoj se vrsti tumora radi i kako se najbolje može tretirati.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?