Ortopedija

APC metoda liječenja ozljede

Autologna kondicionirana plazma (ACP) je terapija koja koristi plazmu iz pacijentove krvi za liječenje ozljeda. Ova tehnika zamjenjuje uobičajenu metodu korištenja zamrznutog i steriliziranog plazmatskog faktora za oporavak i liječenje tkiva. ACP se najčešće koristi u sportskoj medicini, ortopediji i drugim oblastima medicinske rehabilitacije za brže ozdravljenje i oporavak od ozljeda.

U ovom procesu, plazma se uzima iz pacijentove krvi i kondicionira prije nego što se ubrizga u bolno područje.

KAKO SE PROVODI?

Autologna kondicionirana plazma (ACP) se obično provodi na sljedeći način:

  1. Priprema: Prije nego se počne s procesom, pacijentu se uzima uzorak krvi.
  2. Kondicioniranje: Uzorak krvi se stavlja u centrifugu koja se okreće brzo kako bi se odvojila plazma od stanica. Zatim se plazma kondicionira, što uključuje dodavanje različitih tvari kako bi se povećao broj plazmatskih faktora i povećao njihov terapijski učinak.
  3. Ubrizgavanje: Nakon što se kondicionirana plazma pripremi, ona se ubrizgava u ozlijeđeno područje pomoću igle i štrcaljke.
  4. Oporavak: Nakon ubrizgavanja, pacijent se obično može vratiti kući istog dana. Terapija može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o stupnju i prirodi ozljede.

S KOJIM DRUGIM TERAPIJAMA SE MOŽE PRIMJENJIVATI?

Autologna kondicionirana plazma (ACP) često se kombinira s drugim terapijama kako bi se postigli optimalni rezultati. Ovisno o stupnju i prirodi ozljede, neke od terapija koje se često kombiniraju s ACP-om uključuju:

  1. Fizikalna terapija: Da bi se poboljšao oporavak i ojačalo ozlijeđeno područje, pacijent može biti upućen na fizikalnu terapiju.
  2. Masaža: Masaža može pomoći u ublažavanju boli i napetosti, a također može pomoći u uklanjanju adhezija u mišićima i tkivima.
  3. Lijekovi protiv bolova: Lijekovi protiv bolova, kao što su ibuprofen i paracetamol, mogu se propisati kako bi se smanjila bol i poboljšalo funkcioniranje ozlijeđenog područja.
  4. Ortopedske preporučene pomagala: Ortopedske preporučene pomagale, poput štaka i ortopedskih proteza, mogu se propisati kako bi se osiguralo potporno okruženje za ozlijeđeno područje i olakšalo kretanje.

 

Ova kombinacija terapija može pomoći u postizanju najboljih rezultata i bržem oporavku od ozljeda. Potrebno je započeti s pregledom stručnjaka kako bi se utvrdio najbolji pristup i tretman za svakog pojedinačnog pacijenta.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?