Ortopedija

Aplikacije lijekova u zglobe

Injekcije u zglob se koriste za liječenje različitih zglobnih poremećaja, uključujući osteoartritis, reumatoidni artritis i infekcije zgloba. Mogu se koristiti lijekovi kao što su steroidi, hondroprotektori i lijekovi protiv bolova. Injekcije se obično daju u zglob nakon temeljitog pregleda i procjene stanja zgloba, a njihovo korištenje i daljnje liječenje bi trebao propisati stručnjak, kao što je ortoped.

KADA SU INDICIRANE?

Injekcije u zglob su indicirane u sljedećim situacijama:

  1. Bol i upala u zglobu: Injekcije se koriste za smanjenje boli i upale u zglobu.
  2. Reumatoidni artritis: Ovaj autoimuni poremećaj može dovesti do upale i oštećenja zglobova. Injekcije se koriste za smanjenje upale i spriječavanje daljnjeg oštećenja.
  3. Osteoartritis: Ova degenerativna bolest zglobova može dovesti do boli i ograničene pokretljivosti. Injekcije se koriste za smanjenje boli i poboljšanje pokretljivosti.
  4. Infekcije zgloba: Injekcije se koriste za liječenje infekcija u zglobu, uključujući septičke artritise.

 

Ukupno, injekcije u zglob su indicirane za liječenje različitih zglobnih poremećaja, uključujući upalne i degenerativne bolesti, kao i za smanjenje boli i poboljšanje pokretljivosti. Liječnik bi trebao propisati injekcije i pratiti tijek liječenja.

KAKO SE PROVODI?

Injekcije u zglob obično se provode u nekoliko koraka:

  1. Priprema: Pacijent se smješta u udoban položaj, a zahvaćeni zglob se dezinficira.
  2. Anestezija: Lokalna anestezija se primjenjuje na mjesto injekcije kako bi se smanjila bol.
  3. Injekcija: Stručnjak će koristiti iglu za ubrizgavanje lijeka direktno u zglob. U nekim slučajevima, potrebno je više od jedne injekcije.
  4. Završna obrada: Nakon injekcije, zglob se pokriva zavojem ili povojem i pacijentu se daju upute za njegu zgloba i praćenje.

 

Postupak obično traje 10-15 minuta i obično je bezbolan ili samo blago neugodan. Pacijent može osjetiti blagu nelagodu ili oticanje na mjestu injekcije, ali ovi simptomi obično nestaju u roku od nekoliko sati ili dana. Liječnik će dati pacijentu detaljne upute o tome kako brinuti o zglobu nakon injekcije, uključujući informacije o vremenskom okviru za vježbanje i fizičke aktivnosti.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?