Ortopedija

Artoskopija koljena

Artroskopija je minimalno invazivna operacija koja se izvodi kroz male rezove u zglobu, koristeći artroskop – uređaj sa kamerom i instrumentima na kraju. Cilj artroskopije je dijagnostika i liječenje problema u zglobu, uključujući ozljede, bol, oticanje i degenerativne promjene. Ova procedura se često koristi u liječenju koljena, ramena, zgloba kuka, lakta i zgloba stopala. Artroskopija može smanjiti potrebu za tradicionalnom operacijom i omogućiti brži oporavak i povratak u aktivnosti.

Tijekom procedure, liječnik će napraviti malene rezove oko zgloba i uvesti artroskop kroz jedan od njih. Artroskop će omogućiti liječniku da vidi unutar zgloba i ocjeni stanje tkiva i zglobne hrskavice. Ako je potrebno, liječnik može koristiti male instrumente kroz drugi rez za uklanjanje oštećene ili viška tkiva, popravljanje hrskavice ili pričvršćivanje tetiva. U nekim slučajevima, liječnik može koristiti artroskopiju za unošenje lijeka ili lijeka za liječenje bolesti zgloba.

KADA JE INDICIRANA?

Artroskopija se koristi za dijagnosticiranje i liječenje različitih problema u zglobovima, uključujući:

  1. Ozljede zglobova: artroskopija se može koristiti za liječenje ozljeda koljena, ramena, zgloba kuka, lakta i stopala.
  2. Degenerativne promjene: kada se zglobni hrskavica istroši s vremenom, artroskopija se može koristiti za liječenje boli i stanjivanja.
  3. Bol u zglobu: artroskopija se može koristiti za utvrđivanje uzroka boli u zglobu i liječenje.
  4. Infekcije zglobova: artroskopija se može koristiti za liječenje infekcija zgloba.
  5. Ozljeda: artroskopija se može koristiti za uklanjanje oštećenog tkiva ili viška hrskavice.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za artroskopiju uključuje sljedeće korake:

  1. Razgovarajte sa svojim liječnikom: pacijent treba razgovarati sa svojim liječnikom o svom zdravstvenom stanju, prethodnim bolestima i operacijama. Liječnik će također uputiti pacijenta na pretrage koji su potrebni za pripremu za zahvat.
  2. Prestanite pušiti: ako ste pušač, prestanite pušiti najmanje tjedan dana prije artroskopije, kako bi se smanjilo rizik od komplikacija.
  3. Pregledajte svoje lijekove: ako uzimate lijekove, obavijestite svog liječnika prije operacije. Može biti potrebno prestati ih uzimati ili se privremeno promijeni terapija.
  4. Pripremite se za oporavak: pacijent bi trebao planirati da se oporavlja najmanje tjedan dana nakon zahvata. Potrebno je osigurati da postoje neke osobe koje će pomoći u kućanskim poslovima i zbrinjavanju djece, ako je potrebno.
  5. Nemojte jesti ili piti ništa nakon ponoći prije zahvata.

 

Prije artroskopije, pacijent će također biti upućen na kratku edukaciju o postupku i oporavku. Ova edukacija će uključivati informacije o tome kako se pripremiti za operaciju, kako se pripremiti za oporavak i kako se postaviti u oporavku.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?