Ortopedija

Obnova hrskavice matičnim stanicama

Regeneracija hrskavice matičnim stanicama je medicinska tehnologija koja se koristi za liječenje bolesti zglobova. Matične stanice se uzimaju iz kosti, masnog tkiva ili krvi pacijenta i zatim se kultiviraju u laboratoriju. Kultivirane stanice se zatim ubacuju u zahvaćeni zglob kako bi se potaknuo rast nove hrskavice.

KADA JE INDICIRANA?

Indikacije za regeneraciju hrskavice matičnim stanicama uključuju:

  1. Artritis: Bolest zgloba koja uzrokuje uništavanje hrskavice i nastanak boli i ograničene pokretljivosti.
  2. Ozljede zglobova: Uključuje ozljede kao što su prijelomi, lomovi i povrede ligamenata, koje mogu dovesti do oštećenja hrskavice.
  3. Koksartroza: Degenerativna bolest zgloba koja uzrokuje uništavanje hrskavice i nastanak boli i ograničene pokretljivosti.
  4. Dislokacije: Poremećaj koji se javlja kada kraj kosti u zglobu izađe iz svog normalnog položaja.

 

Napomena: Regeneracija hrskavice matičnim stanicama nije indicirana za svaku ozljedu ili bolest zgloba. Odluka o primjeni ovog postupka ovisi o vrsti i stupnju oštećenja, kao i o osobnim okolnostima i željama pacijenta. Potrebno je konzultirati stručnjaka radi procjene rizika i koristi.

KAKO SE PROVODI?

Postupak regeneracije hrskavice matičnim stanicama obično se sastoji od sljedećih koraka:

  1. Priprema pacijenta: Prije postupka, pacijent će morati proći temeljitu medicinsku procjenu, uključujući pregled, rendgenske snimke i druge dijagnostičke pretrage.
  2. Uzimanje matičnih stanica: Matične stanice se uzimaju iz tijela pacijenta, obično iz kosti, masnog tkiva ili krvi.
  3. Kultivacija stanica: Uzete stanice se stavljaju u poseban medij i kultiviraju u laboratoriju kako bi se povećala njihova brojnost.
  4. Injekcija stanica: Kultivirane stanice se ubacuju u zahvaćeni zglob kroz injekciju ili implantaciju.
  5. Postoperativno praćenje: Nakon postupka, pacijent se praćeni kroz redovne preglede i temeljite evaluacije kako bi se utvrdilo koliko je postupak uspješan.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?