Ortopedija

Ultrazvuk dječjih kukova

Ultrazvuk dječjih kukova je dijagnostički test koji se koristi za procjenu stanja kukova novorođenčadi i dojenčadi. Ova pretraga se obično provodi u dobi od 6 do 8 tjedana nakon rođenja djeteta.

Ultrazvuk se koristi za vizualizaciju unutarnjih struktura kukova, uključujući acetabulum (dio zdjelične kosti) i glavu femura (gornji dio bedrene kosti). Ovaj pregled se obično provodi kako bi se utvrdilo postoji li displazija kuka ili druge anomalije u razvoju. Displazija kuka je stanje u kojem se zglob kuka ne razvija ispravno, što može dovesti do ozbiljnih problema u kasnijem životu, kao što su bol u kuku i invalidnost.

Ultrazvuk dječjih kukova je neinvazivan i bezbolan postupak. Nakon pregleda, liječnik može procijeniti stanje djetetovih kukova i odlučiti o daljnjem liječenju ako je potrebno.

KAKO SE PROVODI?

  1. Dijete se obično smješta na leđa na pregledni stol.
  2. Liječnik nanosi gel na područje kukova kako bi se poboljšala provodljivost zvučnih valova i olakšao pregled.
  3. Liječnik ultrazvučno sondu lagano pritišće po koži kako bi se osiguralo jasno snimanje unutarnjih struktura.
  4. Liječnik pregledava slike na monitoru i procjenjuje stanje djetetovih kukova.

 

Cijeli postupak obično traje oko 5-10 minuta, a dijete tijekom pregleda obično ne osjeća nikakvu bol ili nelagodu.

KAKO SE PRIPREMITI?

Nema posebnih priprema koje dijete treba poduzeti prije ultrazvuka dječjih kukova. Međutim, evo nekoliko savjeta koji će pomoći da pregled protekne što ugodnije i bez problema:

  1. Obucite dijete u laganu odjeću koja se lako skida i oblači. To će omogućiti brz i jednostavan pristup području kukova tijekom pregleda.
  2. Dijete se može ogladniti tijekom pregleda, pa se preporučuje da ga nahranite prije dolaska u kliniku ili bolnicu.
  3. Liječnik će trebati pregledati područje kukova, što može uključivati uklanjanje pelene tijekom pregleda.
  4. Ako dijete ima osjetljivu kožu, možda će biti korisno nanijeti malu količinu hidratantne kreme na područje koje će se pregledati. To će pomoći u smanjenju trljanja i iritacije kože.
  5. Ako dijete ima posebne potrebe ili zahtjeve, obavijestite liječnika prije pregleda kako bi se osigurala adekvatna skrb i podrška tijekom pregleda.

 

Važno je napomenuti da je ultrazvuk dječjih kukova neinvazivan i bezbolan postupak, pa ne postoji potreba za pripremom djeteta ili bilo kakvom posebnom skrbi nakon pregleda.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?