Otorinolaringologija

Operacije parotidnih žljezda

Operacija parotidnih žlijezda je kirurška procedura za uklanjanje dijela ili cijele parotidne žlijezde, najveće žlijezde slinovnice u ljudskom tijelu. Parotide se nalazi u blizini uha i glavna funkcija joj je proizvodnja sline. Operacija parotidne žlijezde može biti potrebna zbog raznih razloga, poput tumora, kamenca u žlijezdi te upalne bolesti.

KAKO SE RADI?

Operacija parotidne žlijezde obično se radi pod općom anestezijom i traje od 1 do 2 sata. Kirurg će prvo napraviti rez na koži iznad parotidne žlijezde, a zatim će izolirati žlijezdu i njene kanale. Ukoliko je potrebno, žlijezda se ukloni kirurškim putem. U nekim slučajevima, kirurg može samo ukloniti dijelove žlijezde koje su zahvaćene tumorom ili upalom. Nakon što se žlijezda ukloni, kirurg će zatvoriti rez sterilnim šavovima ili pomoću šavova koji se razgrađuju sami.

Tijekom operacije, kirurg će voditi računa o tome da ne ošteti živce koji kontroliraju kretanje lica. Ovi živci se obično nalaze u blizini parotidne žlijezde, stoga kirurg mora biti pažljiv kako bi ih zaštitio. Ukoliko dođe do oštećenja živaca, pacijent može osjetiti privremene ili trajne promjene u kretanju lica.

Nakon operacije, pacijent će ostati u bolnici nekoliko dana kako bi se pratio njegov oporavak. Tijekom tog vremena, pacijentu će biti propisana terapija protiv bolova i druge lijekove kako bi se smanjio rizik od komplikacija. Obnova može potrajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o tome koliko je velika bila operacija i kako se pacijent oporavlja.

KADA JE INDICIRANA?

Operacija parotidne žlijezde može biti indicirana zbog sljedećih razloga:

  1. Tumori: Uklanjanje parotidne žlijezde može biti potrebno u slučaju otkrivanja tumora u žlijezdi, uključujući benigne tumore kao što su Warthinovi tumori i maligne tumore poput raka parotidne žlijezde.
  2. Kamenci u žlijezdi: Kamenci u žlijezdi mogu uzrokovati upalu i nelagodu, stoga može biti potrebna operacija uklanjanja kamenja.
  3. Upalne bolesti: Parotitis, upala parotidne žlijezde, može uzrokovati nelagodu i bol, a operacija može biti potrebna ako se ne reagira na druge lijekove.
  4. Obstrukcija kanala žlijezde: Uklanjanje dijela žlijezde može biti potrebno ako se kanal začepi i zaustavi protok sline, što može dovesti do upale.
  5. Drugi uzroci: Operacija parotidne žlijezde može biti indicirana i u slučajevima infekcije, oštećenja živca, ili zbog drugih neidentificiranih uzroka.

 

Ukupno, operacija parotidne žlijezde može biti indicirana u slučajevima kada drugi lijekovi i terapije nisu učinkoviti ili u slučajevima kada postoji opasnost za pacijentovu sigurnost i zdravlje. Pri odlučivanju o operaciji, liječnik će uzeti u obzir individualne potrebe pacijenta i stanje njegovog zdravlja.

KAKO SE PRIPREMITI?

Priprema za operaciju parotidne žlijezde uključuje sljedeće korake:

  1. Konzultacije s liječnikom: Pacijent će se morati konzultirati s kirurgom kako bi se utvrdilo da li je operacija potrebna i kako bi se razgovaralo o detaljima operacije i mogućim rizicima.
  2. Preporučena preoperativna procjena: Prije operacije, pacijent će možda morati proći preglede, uključujući krvne pretrage, rendgenske snimke i druge preglede, kako bi se osiguralo da je pacijent zdrav i spreman za operaciju.
  3. Priprema za operaciju: Pacijent će dobiti upute o tome kako se pripremiti za operaciju, uključujući ograničenja u pogledu hrane i pića prije operacije, kao i propisivanje određenih lijekova.
  4. Razgovarajte s kirurgom o mogućim rizicima: Pacijent će razgovarati s kirurgom o mogućim rizicima i komplikacijama povezanim s operacijom, kao i o tome kako se nositi s njima ako se pojave.

 

Priprema za operaciju parotidne žlijezde može uključivati i druge korake, ovisno o individualnim potrebama pacijenta i stanju njegovog zdravlja. Važno je da pacijent slijedi sve upute liječnika kako bi se osiguralo uspješno oporavak.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?