Plastična kirurgija

Abdominoplastika

Abdominoplastika je kirurški zahvat koji se koristi za uklanjanje viška kože i masnog tkiva iz trbušne regije te za jačanje slabih mišića u tom području.

Abdominoplastika se obično izvodi pod općom anestezijom. Tijekom zahvata kirurg izrezuje višak kože i masnog tkiva iz trbušne regije te jača i zateže slabu mišićnu stijenku trbuha. Rezultat je ravniji i čvršći trbuh.

Postoji nekoliko vrsta abdominoplastike, uključujući punu abdominoplastiku koja uključuje rez od kuka do kuka, mini-abdominoplastiku koja uključuje manji rez, a obično se izvodi na ženama koje su rodile i imaju slabu mišićnu stijenku trbuha te ukupnu liposukciju koja se koristi za uklanjanje masnog tkiva.

Kao i kod svake operacije, abdominoplastika nosi određene rizike i moguće komplikacije. Osobe koje razmišljaju o ovom zahvatu trebale bi razgovarati sa svojim kirurgom o svim mogućim rizicima i očekivanim rezultatima.

Kako se provodi?

Abdominoplastika se obično provodi pod općom anestezijom i može trajati od nekoliko sati do nekoliko sati. Evo općenitog postupka:

 1. Kirurg pravi rez u donjem dijelu trbuha, obično ispod razine pupka. Duljina reza ovisi o količini kože koju treba ukloniti.
 2. Nakon što se napravi rez, kirurg odvaja kožu od trbušnih mišića i masnog tkiva.
 3. Slabi ili rastegnuti trbušni mišići jačaju se i učvršćuju u središnjem dijelu trbuha, što pomaže u stvaranju ravne i čvrste trbušne stijenke.
 4. Višak kože i masnog tkiva uklanja se i koža se ponovno postavlja na mjesto.
 5. Ako je potrebno, kirurg može napraviti novi otvor za pupak.
 6. Nakon zahvata, kirurg može privremeno postaviti cijevi za drenažu kako bi se spriječila nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini.
 7. Kirurg zatvara rez i prekriva ga zavojem.

 

Nakon operacije, pacijent će morati nositi kompresijski zavoj oko trbuha kako bi se smanjio otok i potaknula zacjeljivanje. Potrebno je izbjegavati naprezanje i podizanje teških predmeta tijekom razdoblja oporavka koje može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Važno je slijediti upute kirurga o njezi rane i aktivnostima koje treba izbjegavati tijekom oporavka.

 

Kako teče oporavak?

Oporavak nakon abdominoplastike može varirati od pacijenta do pacijenta, ali općenito može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Evo što biste mogli očekivati tijekom oporavka:

 1. Bol i nelagoda: nakon operacije, osjetit ćete bol i nelagodu u trbuhu. Kirurg će vam propisati lijekove protiv bolova kako biste ublažili simptome.
 2. Oticanje: trbuh će biti otečen nakon operacije, ali oticanje bi se trebalo postupno smanjivati ​​tijekom prvih nekoliko tjedana.
 3. Drenaža: ako je kirurg postavio cijevi za drenažu tijekom operacije, morat ćete ih držati nekoliko dana kako bi se spriječilo nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini.
 4. Komprimirani zavoj: morat ćete nositi komprimirani zavoj oko trbuha tijekom prvih nekoliko tjedana nakon operacije kako biste smanjili oticanje i potaknuli zacjeljivanje.
 5. Izbjegavajte naprezanje: tijekom prvih nekoliko tjedana nakon operacije trebali biste izbjegavati naprezanje i podizanje teških predmeta kako biste spriječili komplikacije.
 6. Fizička aktivnost: možda ćete morati izbjegavati vježbanje i druge oblike fizičke aktivnosti nekoliko tjedana nakon operacije. Vaš kirurg će vam reći kada se možete vratiti u normalnu aktivnost.
 7. Njega rane: bit će vam potrebno redovito mijenjati zavoje i održavati čistoću rane kako bi se spriječile infekcije.

 

Važno je slijediti upute svog kirurga o tome kako se brinuti o sebi tijekom oporavka. Ako primijetite bilo kakve neobične simptome, kao što su krvarenje, groznica ili teška bol, odmah se obratite svom kirurgu.

 

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?