Plastična kirurgija

Blefaroplastika

Blefaroplastika je kirurški postupak koji se koristi za korekciju kapaka. Ovaj postupak se obično izvodi na gornjim kapcima, ali se može izvoditi i na donjim kapcima, kako bi se uklonile višak kože, masnoće ili mišića koji mogu izazvati izgled umornih ili otečenih očiju.

Tijekom postupka kirurg pravi rezove u prirodnom naboru kože na kapcima i uklanja višak kože, masnoće ili mišića. Nakon toga, rezovi se zatvaraju tankim šavovima. Rezovi se obično postavljaju tako da se nakon zacjeljivanja nisu vidljivi.

Blefaroplastika može poboljšati izgled očiju i dati mlađi, svježiji izgled. Ovaj postupak se često izvodi u kozmetičke svrhe, ali može se koristiti i u medicinske svrhe za poboljšanje vidnog polja ako su prekomjerno opušteni kapci ometajući vid.

Kada je indicirana?

Blefaroplastika je obično indicirana za osobe koje imaju prekomjernu kožu, masnoću ili mišiće na kapcima, što može uzrokovati umoran ili stari izgled očiju. Osim estetskih razloga, ovaj postupak se također može preporučiti osobama s funkcionalnim problemima, kao što je ometanje vida uzrokovano opuštenim kapcima.

U nastavku su navedene neke od najčešćih indikacija za blefaroplastiku:

 1. Višak kože na gornjim kapcima koji stvara težinu ili uzrokuje umoran izgled
 2. Višak masnoće ispod očiju koji uzrokuje podočnjake ili otečene oči
 3. Opušteni donji kapci koji otkrivaju bijelu scleru ispod očiju ili uzrokuju podočnjake
 4. Prekomjerna koža i masnoća koja ometa vid
 5. Genetski uvjeti koji uzrokuju izgled umornih očiju

 

Prije odluke o blefaroplastici, važno je konzultirati se s kvalificiranim plastičnim kirurgom kako bi se procijenili vaši pojedinačni uvjeti i ciljevi, te razgovarali o mogućim rizicima i komplikacijama.

Kako se izvodi?

Blefaroplastika se izvodi u kirurškoj ustanovi pod općom ili lokalnom anestezijom. Sam postupak obično traje od 45 minuta do dva sata, ovisno o obujmu operacije.

Evo općeg postupka za gornje kapke:

 1. Kirurg će napraviti rez u prirodnom naboru na gornjem kapku, koji se obično proteže od unutarnjeg do vanjskog kuta oka.
 2. Nakon što se napravi rez, kirurg će ukloniti višak kože, masnoće i mišića.
 3. Nakon uklanjanja viška tkiva, kirurg će pažljivo zatvoriti rezove šavovima koji su skriveni u prirodnom naboru kože na kapku.

 

Za donje kapke postupak je nešto drugačiji:

 1. Kirurg će napraviti rez ispod trepavica na donjem kapku ili unutar kapka, ovisno o pojedinim uvjetima.
 2. Nakon što se napravi rez, kirurg će ukloniti višak kože, masnoće i mišića.
 3. Nakon uklanjanja viška tkiva, kirurg će pažljivo zatvoriti rezove šavovima koji su skriveni u prirodnom naboru kože na kapku ili unutar kapka.

 

Važno je napomenuti da se ovi postupci izvode samo od strane kvalificiranog plastičnog kirurga koji ima iskustva u izvođenju ovih operacija, a prije nego se odlučite za blefaroplastiku, važno je razgovarati s kirurgom o svim rizicima i komplikacijama koje su povezane s ovom operacijom.

Kako se pripremiti?

Priprema za blefaroplastiku obično uključuje nekoliko koraka kako bi se osiguralo da je pacijent dobro pripremljen za operaciju i smanjio rizik od komplikacija. Ovdje su neki savjeti o tome kako se pripremiti za ovu operaciju:

 1. Konzultacija s kirurgom: Prije nego što se odlučite za operaciju, važno je razgovarati s kvalificiranim plastičnim kirurgom kako biste se informirali o postupku, prednostima, rizicima i očekivanjima.
 2. Medicinska povijest: Prije operacije kirurg će vas detaljno pitati o vašoj medicinskoj povijesti, uključujući postojeće zdravstvene probleme, lijekove koje uzimate, prethodne operacije i druge čimbenike koji bi mogli utjecati na vašu sigurnost tijekom operacije.
 3. Priprema lijekova: Kirurg će vam dati upute o tome koje lijekove trebate prestati uzimati prije operacije, kao što su aspirin i drugi lijekovi za razrjeđivanje krvi. Također će vam propisati antibiotike i protuupalne lijekove kako bi se smanjio rizik od infekcije i smanjio otok i bol nakon operacije.
 4. Preoperativna prehrana: Kirurg će vam dati upute o prehrani i tekućinama prije operacije, te vas može savjetovati da izbjegavate određenu hranu i pića.


Slijedeći ove savjete i upute koje vam je dao vaš kirurg, možete pomoći u osiguravanju da je operacija sigurna i uspješna.

Kako teče oporavak?

Oporavak nakon blefaroplastike može varirati od osobe do osobe, ali uobičajeno traje nekoliko tjedana. Evo što možete očekivati u različitim fazama oporavka:

Prvi dan nakon operacije: Nakon operacije, bit ćete pod nadzorom medicinskog osoblja neko vrijeme, kako bi se osiguralo da nema komplikacija.

Prva dva tjedna: U prvih nekoliko dana nakon operacije bit ćete umorni i osjetljivi na svjetlost. Možda ćete osjećati bol, otok i modrice u području oko očiju. Kirurg će vam preporučiti da držite glavu povišenom i koristite hladne obloge kako biste smanjili oticanje i ublažili bol. Možete koristiti i lijekove protiv bolova kako bi vam olakšali bol.

Druga dva tjedna: U drugom tjednu oporavka, većina pacijenata osjeća se bolje i sposobna je obavljati neke osnovne aktivnosti. Vaš kirurg će vam možda savjetovati da izbjegavate teže fizičke aktivnosti i druge aktivnosti koje bi mogle dovesti do povećanog krvarenja ili iritacije na operiranom području.

Četiri tjedna nakon operacije: U ovom trenutku, većina pacijenata osjeća se bolje i većina oticanja i modrica se smanjila. Možete se vratiti na neke uobičajene aktivnosti, ali još uvijek trebate izbjegavati teške aktivnosti ili aktivnosti koje bi mogle dovesti do povrede područja oko očiju.

Šest do osam tjedana nakon operacije: U ovom trenutku, većina pacijenata se osjeća skoro potpuno oporavljeno i može se vratiti svojim normalnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

Važno je napomenuti da se oporavak može razlikovati od osobe do osobe, a vaš kirurg će vam pružiti detaljnije upute o tome kako se brinuti za sebe tijekom oporavka. Ako primijetite bilo kakve simptome koji nisu uobičajeni ili koji vas zabrinjavaju, odmah se obratite svom kirurgu.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?