Plastična kirurgija

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura je progresivno stanje u kojem se vezivno tkivo u šaci postupno zgusne i skupi, što dovodi do deformacije prstiju i smanjenja raspona pokreta u ruci. Točan uzrok Dupuytrenove kontrakture nije poznat, ali vjerojatno ima veze s nasljednim i okolišnim čimbenicima. Stanje se najčešće javlja kod muškaraca starijih od 50 godina te može biti povezano s drugim zdravstvenim problemima poput šećerne bolesti, alkoholizma i epilepsije. Liječenje može uključivati fizikalnu terapiju, injekcije kortikosteroida ili operaciju za uklanjanje zadebljanja vezivnog tkiva.

Kako se liječi?

Liječenje Dupuytrenove kontrakture ovisi o težini i progresiji stanja. U ranim fazama, kada su simptomi blagi i raspon pokreta u ruci još uvijek nije značajno smanjen, moguće je koristiti fizikalnu terapiju, poput vježbi istezanja i jačanja mišića ruke. Fizikalna terapija može usporiti napredovanje stanja, ali neće ga u potpunosti izliječiti.

Ako se kontrakture pogoršaju, mogu se koristiti injekcije kortikosteroida ili drugih lijekova kako bi se smanjila upala i bol. Međutim, ovi tretmani su često privremeni i neće trajno riješiti problem.

Konačno, u težim slučajevima, operacija se može preporučiti kako bi se uklonila zadebljanja vezivnog tkiva koja uzrokuju kontrakture. Postupak se obično izvodi pod lokalnom anestezijom, a može uključivati ​​uklanjanje dijela ili cijelog zadebljanja. Međutim, nakon operacije potrebno je provesti rehabilitacijski program kako bi se postigao najbolji mogući oporavak.

Kada je indicirana operacija?

Operacija se obično preporučuje kada Dupuytrenova kontraktura značajno ometa svakodnevne aktivnosti, poput četkanja kose, oblačenja i držanja predmeta u ruci. Ako se raspon pokreta u ruci smanjuje zbog kontrakture, a ostali tretmani nisu bili uspješni, operacija može biti jedina opcija za poboljšanje funkcije ruke.

Uz to, operacija se može preporučiti ako kontrakture utječu na živce u ruci, što može uzrokovati trnce, slabost i druge simptome u ruci. Operacija se također može preporučiti ako su kontrakture toliko teške da se prsti ne mogu ravno ispružiti.

U svakom slučaju, odluka o operaciji ovisi o individualnom slučaju i procijeni liječnika koji će uzeti u obzir opće zdravstveno stanje pacijenta, stupanj kontrakture i druge faktore.

Kako se provodi operativni zahvat?

Operacija Dupuytrenove kontrakture obično se izvodi pod lokalnom anestezijom. Operacija se može obaviti tako da pacijent može otići kući isti dan.

Postupak obično uključuje uklanjanje zadebljanja vezivnog tkiva koji uzrokuje kontrakture. Kirurg će napraviti rez u koži ruke, a zatim ukloniti zadebljanja, pri čemu pokušava očuvati što više zdravog tkiva. Nakon operacije, ruka će biti umotana u zavoj ili gipsanu longetu kako bi se spriječilo kretanje dok se rana zacjeljuje.

Rehabilitacijski program nakon operacije je važan dio oporavka. To može uključivati ​​fizikalnu terapiju ili vježbe koje će pomoći u jačanju mišića i poboljšanju raspona pokreta u ruci. Važno je slijediti upute liječnika o rehabilitaciji kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?