Plastična kirurgija

Otoplastika

Otoplastika je medicinska procedura koja se koristi za korekciju oblika, veličine ili položaja ušiju. Cilj otoplastike je stvoriti simetrične i estetski prihvatljive uši. Zahvat se uobičajeno izvodi na djeci između 4 i 14 godina, iako se može izvoditi i kod odraslih. Otoplastika može uključivati rekonstrukciju uške, smanjivanje veličine ušiju ili pomjeranje ušiju bliže glavi.

Kako se provodi?

Otoplastika se obično radi pod lokalnom ili općom anestezijom. Postoje različite tehnike otoplastike, ali u osnovi se koriste sljedeći koraci:

 1. Incizija: Kirurg napravi inciziju na unutrašnjem dijelu uha kako bi dostigao koštane strukture uha.
 2. Korekcija: Uz pomoć alata, kirurg korigira oblik i položaj ušiju.
 3. Zatvaranje incizije: Kirurg zatvori inciziju šavovima.
 4. Završna faza: Nakon završetka procedure, pacijentu se daju uputstva za njegu i brzi oporavak.

Otoplastika je uglavnom bezbolna procedura i pacijenti obično brzo oporavljaju. Rezultati su obično vidljivi u roku od nekoliko tjedana i trajni su. Ipak, u nekim slučajevima može biti potrebna dodatna korekcija ili intervencija u budućnosti.

Kako protječe postoperativna skrb?

Ova procedura se obično izvodi kao ambulantna, a pacijenti obično započinju sa normalnim aktivnostima u roku od nekoliko dana nakon operacije. Postoperativna njega varira u zavisnosti od vrste otoplastike i individulanog slučaja, ali uglavnom uključuje sljedeće korake:

 1. Nakon operacije: Kirurg će staviti zavoj na uho i pacijent će dobiti uputstva za njegu uha i zaštitu od ozljeda.
 2. Analgetici: Pacijent će možda primati analgetike kako bi se smanjila nelagoda i bol.
 3. Fizička aktivnost: Pacijentima se obično savjetuje da se suzdrže od fizičke aktivnosti i kontaktnog sporta nekoliko tjedana nakon operacije.
 4. Kontrole: Pacijent će imati kontrole sa svojim kirurgom kako bi se pratio njegov oporavak i osiguralo da se rezultati održavaju.
 5. Njega uha: Pacijent će dobiti uputstva za njegu uha i brzi oporavak, uključujući korištenje krema i gelova kako bi se spriječilo suhoće i svrbež.


U slučaju bilo kakvih problema ili neuobičajenih simptoma, pacijent bi trebao kontaktirati svog kirurga što je prije moguće. Ukupno, postoperativna njega zahtijeva pažljivo praćenje i učinkovito korištenje uputstava za njegu kako bi se osigurali optimalni rezultati.

Kako se pripremiti?

Priprema za otoplastiku uključuje sljedeće korake:

 1. Razgovor s kirurgom: Pacijent bi trebao razgovarati sa svojim kirurgom o svojim očekivanjima, ciljevima i mogućim rizicima operacije.
 2. Medicinska anamneza: Pacijent će biti zamoljen da ispuni medicinsku anamnezu kako bi se osiguralo da nema kontraindikacija za operaciju.
 3. Prekid uzimanja lijekova: Pacijent će možda biti zamoljen da prekine uzimanje određenih lijekova, uključujući aspirin, nekoliko tjedana prije operacije.
 4. Briga o sebi: Pacijent će možda biti zamoljen da posveti posebnu pažnju svom zdravlju i dobrobiti prije operacije, uključujući pravilnu ishranu, dovoljno spavanja i fizičku aktivnost.
 5. Priprema za operaciju: Pacijent će dobiti uputstva o tome kako se pripremiti za operaciju, uključujući što nositi i kada se hraniti.


Priprema za otoplastiku značajna je za uspješan i brz oporavak. Pacijenti bi trebali slijediti uputstva svog kirurga i zadovoljavati sve zahtjeve kako bi osigurali uspješnu i sigurnu operaciju.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?