Plastična kirurgija

Podizanje grudi

Podizanje grudi je kirurški postupak poznat i kao mastopeksija. To je kozmetička operacija koja ima za cilj podići i oblikovati opuštene i spuštene grudi. Podizanje grudi uključuje uklanjanje viška kože i tkiva dojke, a zatim se preostali tkivo dojke preoblikuje kako bi se postigao viši i čvršći izgled grudi.

Operacija se može obaviti samostalno ili u kombinaciji s drugim postupcima kao što su povećanje grudi implantatima. Podizanje grudi može biti opcija za žene koje su izgubile tonus i oblik dojki nakon gubitka težine, trudnoće, dojenja ili starenja.

Kada je indicirano?

Podizanje grudi se obično preporučuje ženama koje imaju spuštene ili opuštene dojke, što može biti posljedica prirodnog procesa starenja, gubitka težine, trudnoće i dojenja. Ova operacija je indicirana za žene koje žele:

 • Poboljšati oblik, veličinu i položaj grudi
 • Poboljšati simetriju grudi
 • Ukloniti višak kože i tkiva dojke
 • Podići bradavice i areole na viši položaj
 • Povećati samopouzdanje i osjećaj privlačnosti

 

Međutim, važno je napomenuti da postupak podizanja grudi nije za svakoga. Vaš plastični kirurg će procijeniti vaše individualne potrebe i ciljeve te će vam pomoći da odlučite je li ovo pravo rješenje za vas. Također, ukoliko planirate trudnoću u bliskoj budućnosti, preporučuje se odgoditi operaciju podizanja grudi do nakon trudnoće i dojenja.

Kako se provodi?

Podizanje grudi je kirurški postupak koji se obavlja u bolnici pod općom anestezijom.

Postupak podizanja grudi uključuje sljedeće korake:

 1. Kirurg će napraviti inciziju oko areole, niz okomitu crtu prema dolje i/ili vodoravnu liniju ispod dojke, ovisno o količini kože koja se mora ukloniti.
 2. Nakon što se napravi incizija, kirurg će ukloniti višak kože i tkiva dojke kako bi se postigao željeni oblik i položaj grudi.
 3. Nakon uklanjanja kože i tkiva, kirurg će preostalo tkivo dojke oblikovati i podići kako bi se postigao viši položaj i oblik grudi.
 4. Ako je potrebno, kirurg će također podići bradavice i areole na viši položaj.
 5. Nakon što je postignut željeni oblik i položaj grudi, kirurg će zatvoriti inciziju šavovima.
 6. Nakon operacije, pacijent će biti smješten  pod nadzor medicinskog osoblja dok se ne oporavi od anestezije.

 

Uobičajeno je da pacijenti osjete bol i nelagodu nakon operacije, stoga će im biti propisani lijekovi za ublažavanje boli. Također, pacijenti će morati nositi poseban grudnjak za potporu tijekom oporavka. Vaš plastični kirurg će vam dati detaljne upute o tome kako se brinuti o operiranoj dojci tijekom razdoblja oporavka.

Kako se pripremiti za operaciju?

Priprema za operaciju podizanja grudi uključuje nekoliko važnih koraka kako bi se osiguralo da je operacija sigurna i uspješna, te da se smanji rizik od komplikacija.

Evo nekoliko važnih koraka u pripremi za operaciju podizanja grudi:

 1. Konzultacija s plastičnim kirurgom: Prvi korak u pripremi za operaciju podizanja grudi je zakazivanje konzultacije s plastičnim kirurgom. Tijekom konzultacije, kirurg će procijeniti vaše zdravstveno stanje i individualne potrebe te će vam dati detaljne informacije o postupku.
 2. Priprema vašeg tijela: Prije operacije, bit će vam potrebno proći krvne i druge pretrage kako bi se osiguralo da je vaše tijelo spremno za operaciju. Također, važno je da izbjegavate pušenje i alkohol nekoliko tjedana prije operacije.
 3. Prekinite uzimanje određenih lijekova: Vaš plastični kirurg će vam dati upute o tome koje lijekove trebate prestati uzimati prije operacije, uključujući aspirin i druge lijekove koji mogu povećati rizik od krvarenja.
 4. Pripremite se za vrijeme oporavka: Nakon operacije, bit će vam potrebno određeno vrijeme za oporavak. Pripremite se za to vrijeme tako da pripremite svoj dom za udobnost, pobrinite se da imate podršku osobe koja će vam pomoći u kućanskim poslovima i brizi za djecu ako je potrebno, te pripremite se za vrijeme koje ćete provesti u ograničenjima fizičke aktivnosti.
 5. Razmislite o planiranju operacije: Ako planirate trudnoću u bliskoj budućnosti, možda će biti najbolje odgoditi operaciju podizanja grudi do nakon trudnoće i dojenja. Razgovarajte sa svojim plastičnim kirurgom o tome kako planirati operaciju u skladu sa svojim individualnim potrebama.

 

Priprema za operaciju podizanja grudi može biti složen postupak, stoga se uvijek savjetujte sa svojim plastičnim kirurgom o tome kako najbolje pripremiti se za postupak.

Kako teče oporavak?

Oporavak nakon operacije podizanja grudi varira od osobe do osobe i ovisi o nekoliko faktora, uključujući vrstu operacije i vaše zdravstveno stanje. Međutim, evo nekoliko uobičajenih stvari koje možete očekivati tijekom procesa oporavka:

 1. Oporavak nakon anestezije: Nakon operacije, bit ćete u sobi za oporavak dok ne prestane djelovanje anestezije. Ovisno o vrsti anestezije koju ste primili, možda ćete osjećati pospanost, mučninu ili bol.
 2. Bol i nelagoda: Moguće je da ćete osjećati bol ili nelagodu nakon operacije podizanja grudi. Vaš plastični kirurg će vam propisati lijekove protiv bolova kako bi vam pomogao u ublažavanju boli i nelagode.
 3. Ograničenja fizičke aktivnosti: Tijekom oporavka nakon operacije podizanja grudi, bit će vam potrebno izbjegavati fizičke aktivnosti koje bi mogle ometati proces ozdravljenja. Vaš plastični kirurg će vam dati upute o tome koliko dugo trebate izbjegavati određene aktivnosti, kao što su vježbe s utezima, trčanje ili skakanje.
 4. Praćenje stanja: Tijekom prvih nekoliko dana nakon operacije bit će potrebno pratiti stanje vaših grudi kako biste se uvjerili da se proces ozdravljenja odvija normalno. Vaš plastični kirurg će vam reći kako trebate pratiti vaša prsa i kada se trebate vratiti na kontrole.
 5. Vraćanje na uobičajene aktivnosti: Kada se vaše grudi dovoljno oporave, moći ćete se vratiti u uobičajene aktivnosti, uključujući vježbanje i druge tjelesne aktivnosti. Važno je slušati svoje tijelo i postupno se vratiti u normalne aktivnosti kako ne bi došlo do komplikacija.

 

U svakom slučaju, važno je slušati svoje tijelo i pratiti upute svog plastičnog kirurga kako bi se osigurao uspješan oporavak nakon operacije podizanja grudi.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?