Plastična kirurgija

Škljocavi prst (trigger finger)

Škljocavi prst (engl. trigger finger) je stanje u kojem prst zakoči u savijenom položaju i iznenada se oslobodi uz škljocanje prilikom pokušaja ispravljanja. Ovo stanje se javlja kada tetive koje savijaju prste postanu upaljene ili otečene, što dovodi do poteškoća u njihovom klizanju kroz uski kanal koji ih drži na mjestu. Ovo stanje se obično javlja u palcu ili srednjem prstu, a može se javiti i u drugim prstima. Škljocavi prst može biti uzrokovan prenaprezanjem, upalom, artritisom ili nekim drugim stanjima koja utječu na tetive u ruci. U većini slučajeva, škljocavi prst se može liječiti konzervativno, uz uporabu protuupalnih lijekova, fizikalne terapije, nošenja ortoze ili injekcije kortikosteroida. U težim slučajevima, može biti potrebna operacija kako bi se olakšalo klizanje tetiva kroz kanale u ruci.

Kako se liječi?

Liječenje škljocavog prsta ovisi o težini simptoma i uzroku problema. U blagim slučajevima, liječenje može uključivati jednostavne mjere kao što su:

 • Izbjegavanje aktivnosti koje pogoršavaju simptome
 • Odmaranje pogođenog prsta
 • Primjena hladnoće na područje kako bi se smanjila upala
 • Korištenje protuupalnih lijekova (npr. ibuprofen) kako bi se ublažili bolovi i upale
 • Fizikalna terapija koja uključuje vježbe istezanja i jačanja mišića šake i prstiju
 • Nošenje ortoze (povez ili prsten) kako bi se smanjilo opterećenje pogođenog prsta

 

U težim slučajevima, kada konzervativne mjere ne pomažu, liječnik može preporučiti injekciju kortikosteroida direktno u područje upale, ili kirurški zahvat koji se naziva tenoliza. Ovaj zahvat uključuje izrezivanje dijela tetive kako bi se smanjilo trenje i olakšalo klizanje kroz kanale u ruci.

Važno je naglasiti da se liječenje škljocavog prsta treba započeti što ranije, kako bi se spriječio daljnji napredak simptoma i oštećenja tetiva.

Kako se pripremiti za operaciju?

Prije operacije škljocavog prsta, važno je slijediti upute svog liječnika. Ovisno o zdravstvenom stanju pacijenta, mogu biti potrebni dodatne pretrage i konzultacije prije operacije.

Evo nekoliko općih savjeta za pripremu za operaciju škljocavog prsta:

 1. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim lijekovima koje uzimate, uključujući i dodatke prehrani, kako bi se izbjegle interakcije lijekova i komplikacije tijekom operacije.
 2. Ako pušite, preporučuje se prestati pušiti najmanje dva tjedna prije operacije, kako bi se smanjili rizici komplikacija i bržeg oporavka.
 3. Ponesite sa sobom udobnu odjeću i obuću koju ćete nositi kući nakon operacije.
 4. Ako se operacija obavlja pod općom anestezijom, možda ćete morati prestati jesti i piti 8 sati prije operacije, u skladu s uputama svog liječnika.
 5. Razmislite o organiziranju prijevoza kući nakon operacije, jer možda nećete moći samostalno voziti nekoliko sati nakon operacije.
 6. Pripremite se za očekivani oporavak. Vaš liječnik će vam dati upute o tome kako brinuti o ruci nakon operacije, uključujući i vježbe koje trebate raditi kako bi se ubrzao oporavak.

 

U svakom slučaju, važno je slijediti upute svog liječnika kako bi se pripremili za operaciju škljocavog prsta i osigurali što uspješniji oporavak.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?