Plastična kirurgija

Uklanjanje tumora šake

Uklanjanje tumora šake je kirurški zahvat koji se obično izvodi kada se u šaci otkrije maligni ili benigni tumor. Cilj zahvata je ukloniti tumor s minimalnom štetom na okolnim tkivima, te osigurati funkciju šake nakon operacije.

Postupak uklanjanja tumora šake može uključivati različite tehnike ovisno o veličini i lokalizaciji tumora. U nekim slučajevima se tumor može ukloniti jednostavno izrezivanjem, dok u drugim slučajevima može biti potrebno ukloniti i dio okolnih tkiva, uključujući kosti, živce i krvne žile.

Nakon uklanjanja tumora šake, pacijent će morati proći rehabilitacijski proces kako bi obnovio funkciju šake. To može uključivati ​​fizikalnu terapiju i druge oblike rehabilitacije kako bi se obnovila snaga, fleksibilnost i koordinacija pokreta šake.

Kada se provodi?

Uklanjanje tumora šake obično se provodi kada se otkrije maligni ili benigni tumor u šaci. Tumori u šaci mogu biti različitih veličina i lokalizacija, te se tretiraju prema njihovom karakteru.

Maligni tumori u šaci su obično rijetki, ali mogu biti vrlo agresivni i brzo se širiti na druge dijelove tijela. Uklanjanje malignog tumora u šaci obično se izvodi što je prije moguće nakon dijagnosticiranja, kako bi se spriječilo daljnje širenje tumora.

Benigni tumori u šaci su obično manje ozbiljni, ali mogu uzrokovati nelagodu, ograničenja pokretljivosti i druge probleme. Uklanjanje benignog tumora u šaci se obično preporučuje kada tumor raste ili utječe na okolna tkiva i organe, te uzrokuje simptome koji utječu na kvalitetu života pacijenta.

Uklanjanje tumora šake se obično provodi kada konzervativne metode liječenja nisu učinkovite ili kada postoji rizik da će tumor rasti i uzrokovati daljnje probleme. Važno je razgovarati s liječnikom o svim mogućnostima liječenja i prednostima i nedostacima kirurškog zahvata prije donošenja odluke o uklanjanju tumora šake.

Kako se provodi?

Uklanjanje tumora šake je kirurški zahvat koji se može provesti pod lokalnom ili općom anestezijom, ovisno o veličini i lokaciji tumora, kao i željama pacijenta i kirurga.

Postupak uklanjanja tumora šake može uključivati različite tehnike, ovisno o vrsti tumora i njegovoj lokaciji u šaci:

  1. Priprema: Prije operacije, pacijent će biti podvrgnut rutinskom pregledu kako bi se osiguralo da je u dobrom zdravstvenom stanju za operaciju. Također će se obaviti preoperativne pretrage i testovi kako bi se utvrdilo stanje tumora i njegova lokacija.
  2. Kirurški zahvat: Kirurg će napraviti rez u šaci kako bi se omogućio pristup tumoru. Uklonit će se tumor, zajedno s okolnim tkivima, ako je potrebno, te će se kontrolirati krvarenje.
  3. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja tumora, kirurg će pažljivo zatvoriti ranu, obično koristeći šavove.
  4. Postoperativni oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti podvrgnut postoperativnoj skrbi, uključujući praćenje vitalnih znakova i davanje analgetika kako bi se ublažila bol. Oporavak može uključivati ​​fizikalnu terapiju i druge oblike rehabilitacije kako bi se obnovila funkcija šake.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?