Inhalacijska terapija

Inhalacijska terapija

Inhalacijske terapije u pulmologiji su medicinski tretmani koji uključuju udisanje lijekova putem inhalatora, nebulizatora ili drugih uređaja za isporuku lijekova direktno u pluća. Inhalacijska terapija omogućuje brzo djelovanje lijeka i smanjuje sistemskičke nuspojave u usporedbi s oralnim ili intravenskim putem primjene.

Koji lijekovi se koriste?

Bronhodilatatori – kratkodjelujući beta-agonisti: Kao što su salbutamol (Ventolin) i terbutalin, koriste se za brzo olakšanje simptoma astme i KOPB-a.

Dugodjelujući beta-agonisti: Kao što su formoterol i salmeterol, koriste se za dugotrajnu kontrolu i prevenciju simptoma.

Antikolinergici: Kao što su ipratropij bromid (kratkodjelujući) i tiotropij (dugodjelujući), koriste se za opuštanje mišića dišnih puteva, posebno u liječenju KOPB-a.

Inhalacijski Kortikosteroidi: Kortikosteroidi poput flutikazona, budezonida i mometazona koriste se za smanjenje upale u dišnim putevima, osobito kod astme.

Kombinirani Inhalatori: Kombiniraju LABA i inhalacijske kortikosteroide (npr. flutikazon/salmeterol, budezonid/formoterol) za bolju kontrolu simptoma astme i KOPB-a.

Mukolitici i ekspektoransi: Lijekovi kao što su acetilcistein ili guaifenesin koriste se za razrjeđivanje sluzi u dišnim putevima, olakšavajući iskašljavanje.

Naravno, adekvatna terapija bit će propisana od strane specijalista pulmologa prema medicinskim indikacijama pacijenta.

Indikacije

Astma: Inhalacijski kortikosteroidi za dugoročno upravljanje i kontrolu upale dišnih puteva. Kratkodjelujući bronhodilatatori za hitno olakšavanje simptoma poput otežanog disanja, kašljanja i piskanja u plućima.

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB): Dugodjelujući bronhodilatatori za smanjenje dispneje (otežanog disanja) i poboljšanje funkcije pluća. Inhalacijski kortikosteroidi mogu se koristiti u težim slučajevima ili kod čestih egzacerbacija.

Cistična fibroza: Inhalacijska terapija za razrjeđivanje sekreta i olakšavanje iskašljavanja, te za dostavu antibiotika direktno u pluća.

Bronhiektazije: Terapije za razrjeđivanje i uklanjanje sluzi iz dišnih puteva, kao i za liječenje infekcija.

Respiratorne infekcije: Nebulizatori za isporuku antibiotika i bronhodilatatora u slučajevima teških respiratornih infekcija.

Za dio indikacija potrebna je jednokratna, a za druge indikacije višekratna ili kronična primjena.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?