Intravenske pulmološke terapije

Intravenske pulmološke terapije

Intravenske pulmološke terapije su medicinski tretmani koji se primjenjuju direktno u krvotok putem intravenske infuzije za liječenje različitih respiratornih bolesti i stanja. Ovaj način primjene omogućuje brzi unos lijekova u tijelo, čime se postiže brzo djelovanje, posebno u akutnim i teškim stanjima.

Indikacije

Akutna respiratorna stanja: U slučajevima teških akutnih respiratornih infekcija, astmatičnih napada, ili egzacerbacija kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), intravenski lijekovi mogu brzo olakšati simptome.

Intravenski antibiotici: Za liječenje teških bakterijskih infekcija dišnih puteva, poput pneumonije, gdje oralni antibiotici nisu dovoljno učinkoviti ili kada pacijent ne može uzimati lijekove oralno.

Intravenski kortikosteroidi: Koriste se za upravljanje teškim egzacerbacijama astme ili KOPB-a, kao i drugim teškim upalnim stanjima pluća.

Korišteni lijekovi

Intravenski antibiotici: Za liječenje bakterijskih infekcija respiratornog trakta, kao što su pneumonija, bronhitis, ili infekcije povezane s cističnom fibrozom. Primjeri uključuju peniciline, cefalosporine, makrolide, i fluoroquinolone.

Intravenski kortikosteroidi: Kao što su metilprednizolon ili hidrokortizon, koriste se za liječenje akutnih egzacerbacija astme ili KOPB-a, te za smanjenje teške upale dišnih puteva.

Bronhodilatatori: Iako se češće koriste u obliku inhalacija, u nekim slučajevima mogu se primijeniti intravenski za brzo olakšanje bronhospazma.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?