Pulmologija

Pregled specijalista pulmologa

Pregled specijalista pulmologa je medicinski pregled liječnika specijaliziranog za dijagnosticiranje i liječenje bolesti dišnog sustava, uključujući pluća, bronhe, dušnik i druge elemente dišnih putova.

Tijekom pregleda, pulmolog će pregledati pacijenta, uzeti detaljnu anamnezu o njihovim simptomima i medicinskoj povijesti te obaviti različite dijagnostičke testove kako bi procijenio zdravlje dišnih organa. Pretrage koje pulmolog može provesti i zatražiti uključuju spirometriju, testove alergije, bronhoskopiju, CT pluća i druge pretrage.

Na temelju nalaza pregleda, pulmolog će postaviti dijagnozu i preporučiti liječenje, uključujući lijekove, terapiju kisikom, fizikalnu terapiju ili druge postupke kako bi se ublažili simptomi i poboljšalo zdravlje dišnog sustava. Pregled specijalista pulmologa posebno je važan za osobe koje pate od astme, bronhitisa, emfizema, KOPB-a ili drugih respiratornih problema.

KAKO SE PRIPREMITI ZA PREGLED?

Priprema za pregled kod specijalista pulmologa ovisi o specifičnom pregledu koji se provodi i razlogu posjeta, ali postoje neki opći savjeti koji vam mogu pomoći da se pripremite na najbolji način:

 1. Pripremite svoju medicinsku povijest: Prije pregleda, napišite svoju medicinsku povijest uključujući sve lijekove koje uzimate, alergije, prethodne medicinske probleme i obiteljsku anamnezu. Ove informacije pomoći će vašem pulmologu da postavi točniju dijagnozu i izradi plan liječenja.
 2. Provjerite svoje lijekove: Provjerite koje lijekove trenutno uzimate i u kojim dozama. Ako uzimate inhalatore ili druge lijekove za disanje, obavezno ih ponesite sa sobom na pregled kako biste ih mogli pokazati pulmologu.
 3. Odjenite se prikladno: Obucite se tako da vam bude udobno i da se lako možete krećete. Ako je moguće, odaberite odjeću koja vam omogućuje slobodno disanje, poput široke majice ili košulje.
 4. Nemojte pušiti: Ako ste pušač, pokušajte izbjegavati pušenje barem nekoliko sati prije pregleda. Ovo će pomoći vašim plućima da budu čišći i zdraviji.
 5. Budite spremni na testove: Pulmolog će možda provesti ili preporučiti različite testove, poput spirometrije, bronhoskopije ili CT skeniranja. Ako vam je propisan bilo koji od ovih testova, provjerite sa svojim liječnikom koje su preporuke u vezi s pripremom.
 6. Pripremite pitanja: Pripremite pitanja koja želite postaviti pulmologu kako biste dobili što više informacija o svom zdravlju i liječenju. Također, ne ustručavajte se postaviti pitanja tijekom pregleda ako vam nešto nije jasno.

KOJE BOLESTI I STANJA PULMOLOG PREGLEDAVA?

 1. Astma – kronična bolest koja uzrokuje upalu dišnih putova i otežava disanje.
 2. KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest) – skupina bolesti koje uzrokuju dugotrajnu upalu pluća, što rezultira sužavanjem dišnih puteva i poteškoćama s disanjem.
 3. Rak pluća – zloćudni tumor koji se formira u tkivu pluća.
 4. Upala pluća – infekcija pluća koja može biti uzrokovana virusima, bakterijama ili gljivicama.
 5. Emfizem – stanje koje uzrokuje uništavanje plućnih mjehurića, što rezultira teškim disanjem.
 6. Plućna fibroza – bolest koja uzrokuje stvaranje ožiljaka na tkivu pluća, što otežava disanje.
 7. Sindrom obstruktivnog apneja u snu (OSA) – stanje koje uzrokuje zastoj disanja tijekom spavanja.

 

Osim ovih bolesti, pulmolog može dijagnosticirati i liječiti druge probleme s disanjem i plućima, uključujući alergije na dišne ​​puteve, plućnu emboliju, bronhitis, plućne edeme, pneumotoraks i druge bolesti.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?