Reumatologija

Pregled specijalista reumatologa

Pregled reumatologa je medicinski pregled koji se provodi kako bi se utvrdili problemi vezani za zglobove, mišiće, kosti i vezivno tkivo. Reumatolozi su specijalisti za bolesti vezane za ove strukture i provode pregled kako bi utvrdili prisutnost bilo koje vrste poremećaja ili bolesti.

Tijekom pregleda reumatologa, pacijent će najvjerojatnije biti intervjuiran o svojim simptomima i medicinskoj povijesti. Reumatolog će također provesti detaljan fizički pregled kako bi procijenio pacijentove zglobove, mišiće, kosti i vezivno tkivo. Mogu se zatražiti i različiti laboratorijski testovi ili dijagnostički postupci kako bi se utvrdila točna dijagnoza.

Pregled reumatologa može biti koristan za pacijente koji pate od različitih stanja, uključujući artritis, lupus, osteoporozu, fibromijalgiju, ankilozantni spondilitis i druge autoimune ili reumatske bolesti. Reumatolog može pomoći u dijagnosticiranju i upravljanju ovim stanjima te pružiti odgovarajuće liječenje kako bi se poboljšalo zdravlje i kvaliteta života pacijenta.

KAKO SE PROVODI?

Pregled reumatologa počinje intervjuom pacijenta o njihovim simptomima i medicinskoj povijesti. Tijekom razgovora, reumatolog će postavljati pitanja o prirodi simptoma, njihovom trajanju, intenzitetu, lokaciji i mogućim okidačima. Ovi detalji pomažu reumatologu da razumije prirodu bolesti i pomogne u dijagnosticiranju.

Nakon razgovora, reumatolog će provesti fizički pregled, tijekom kojeg će provjeriti zglobove, mišiće, kosti i vezivno tkivo. Ovo uključuje provjeru pokretljivosti i stabilnosti zglobova, osjetljivost mišića i kože te provjeru prisutnosti otoka ili upale. Reumatolog također može provjeriti reflekse, tonus mišića i druge aspekte neurološkog statusa.

Ako je potrebno, reumatolog može zatražiti različite dijagnostičke testove kako bi potvrdio ili isključio određene bolesti. Ovi testovi mogu uključivati ​​krvne pretrage, rendgenske snimke, magnetsku rezonancu (MRI), kompjutorsku tomografiju (CT) i ultrazvuk.

Na temelju prikupljenih podataka, reumatolog će napraviti dijagnozu i razviti plan liječenja. Plan liječenja može uključivati ​​lijekove, fizikalnu terapiju, preporuke za vježbanje i promjene u načinu života. Reumatolog će također pratiti pacijenta tijekom liječenja kako bi osigurao da se simptomi poboljšavaju i da terapija ne izaziva neželjene nuspojave.

KOJIM STANJIMA I BOLESTIMA SE BAVI?

Neki od najčešćih poremećaja koji se liječe u reumatologiji uključuju:

  1. Artritis – upalne bolesti zglobova, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis i giht.
  2. Sistemski lupus eritematosus – autoimuna bolest koja može utjecati na kožu, zglobove, organe i krvne žile.
  3. Ankilozantni spondilitis – upalna bolest koja obično utječe na kralježnicu i zglobove zdjelice.
  4. Osteoporoza – stanje u kojem se gustoća kostiju smanjuje, što može dovesti do povećanog rizika od prijeloma.
  5. Skleroderma – autoimuna bolest koja uzrokuje prekomjerno stvaranje vezivnog tkiva u koži, krvnim žilama, unutarnjim organima i mišićima.
  6. Sjogrenov sindrom – autoimuna bolest koja uzrokuje suhoću očiju i usta te može utjecati na druge dijelove tijela.
  7. Polimiozitis – upalna bolest mišića koja može uzrokovati slabost mišića i bol.
  8. Fibromijalgija – stanje koje uzrokuje bol u mišićima, umor i poremećaje spavanja.

 

Reumatolozi također mogu liječiti druge bolesti i stanja koja utječu na zglobove, mišiće, kosti i vezivno tkivo. Važno je konzultirati se s reumatologom ako imate bilo kakve simptome ili poteškoće u ovim područjima tijela.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?