Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke je dijagnostička metoda koja se koristi za pregled dojke kako bi se otkrile eventualne abnormalnosti. Ova metoda koristi ultrazvučne valove koji prolaze kroz dojku i stvaraju slike njezine unutrašnje strukture.

Ova dijagnostička metoda je posebno korisna za razlikovanje ciste od čvrstih kvržica u dojci, kao i za praćenje promjena u dojci kod žena koje su prethodno imale dijagnosticirani karcinom dojke. Ultrazvuk dojke je siguran, bezbolan i neinvazivan postupak koji obično traje oko 30 minuta.

KAKO SE PROVODI?

Ultrazvuk dojke je neinvazivna metoda koja se provodi na sljedeći način:

  1. Pacijentica sjeda na stolicu ili leži na krevetu na leđima s rukama uz tijelo.
  2. Gel se nanosi na dojku kako bi se olakšao prolazak ultrazvučnih valova kroz kožu.
  3. Liječnik premješta sondu preko dojke, pretražujući svaki dio i zabilježujući eventualne abnormalnosti koje se pojavljuju na ekranu.
  4. Kada se pregled dojke završi, gel se obično briše s kože, a pacijentica se obično može odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

 

Važno je napomenuti da ultrazvuk dojke obično nije dovoljan sam po sebi za dijagnosticiranje karcinoma dojke, već se obično koristi u kombinaciji s drugim dijagnostičkim metodama kao što su mamografija, magnetna rezonanca ili biopsija.

KAKO SE PRIPREMITI?

Za ultrazvuk dojke nema posebnih priprema, ali postoje neke smjernice koje bi pacijentice trebale slijediti kako bi pregled bio što ugodniji i učinkovitiji:

  1. Odjeća: Preporučuje se nošenje udobne i labave odjeće koja se može lako skinuti i obući. Najbolje je odjenuti gornji dio koji se lako skida ili pruža dobar pristup dojci.
  2. Nema krema i dezodoransa: Prije pregleda nemojte nanositi kreme, losione ili dezodoranse na dojke ili područje ispod pazuha jer to može otežati snimanje dojki.
  3. Termin pregleda: Ako imate osjetljive dojke, pokušajte zakazati pregled u vrijeme kada su dojke manje osjetljive, obično u sredini menstrualnog ciklusa.
  4. Donesite prijašnje nalaze: Ako imate prijašnje nalaze ili snimke dojki, ponesite ih sa sobom kako bi se usporedili s novim rezultatima ultrazvuka dojki.

 

Važno je napomenuti da ultrazvuk dojki nije bolan ni neugodan postupak i da pacijentice ne trebaju biti nervozne ili zabrinute.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?