Urologija

Kateterizacija mjehura

Kateterizacija mjehura je medicinski postupak u kojem se umetanje tankog, fleksibilnog katetera u mokraćni mjehur radi uklanjanja urina iz mjehura. Postupak se obično izvodi kada pacijent nije u mogućnosti samostalno izlučiti urin ili kada je to potrebno radi praćenja izlučivanja urina.

KAKO SE PROVODI?

Kateterizacija mjehura obično se izvodi korištenjem sterilnog katetera koji se umetne kroz mokraćnu cijev koji se postavi u mjehur. Kod trajne kateterizacije kateter se pričvrsti na spremnik za prikupljanje urina, koji se može držati na mjestu pomoću elastične trake oko pacijentove noge. Spremnik (urinska vrećica) se mijenja kad se napuni urinom, odnosno najmanje jednom dnevno. Kateter se mijenja svakih 7 do 10 dana.

Za razliku od trajnog katetera kod postavljanja jednokratnog katetera nakon što se urin prikupi, kateter se pažljivo ukloni.

Postupak može biti neugodan ili bolan, ali obično traje samo nekoliko minuta.

KADA SE PROVODI?

Kateterizacija mjehura se obično izvodi u sljedećim situacijama:

  1. Kada pacijent ne može samostalno izlučiti urin: To se može dogoditi zbog različitih razloga, uključujući ozbiljne bolesti, neurološka oštećenja, operacije ili lijekove.
  2. Kada je potrebno praćenje izlučivanja urina: U nekim situacijama, poput tijekom operacije ili intenzivne njege, važno je precizno pratiti količinu izlučenog urina kako bi se osiguralo da se pacijent dobro oporavlja.
  3. Kada se provodi dijagnostički test: U nekim slučajevima, kao što su određene bolesti prostate ili mjehura, kateterizacija se može koristiti za prikupljanje uzoraka urina ili mjehura radi analize.

KAKO SE PRIPREMITI?

Prije kateterizacije mjehura, medicinski tim će vam dati detaljne upute o tome kako se pripremiti za postupak. Uobičajene pripreme mogu uključivati sljedeće korake:

  1. Objasniti postupak: Medicinski tim će vam detaljno objasniti postupak i razloge zbog kojih se izvodi. Možete postavljati pitanja i izraziti bilo kakve brige ili strahove koje imate.
  2. Pripremiti se za postupak: Prije nego što započnete postupak, morate ukloniti odjeću s donjeg dijela tijela i oprati se. Možda će vam se dati i jodna otopina za dezinfekciju područja oko mokraćne cijevi.
  3. Udobno se smjestiti: Medicinski tim će vas smjestiti na stol ili krevet u udoban položaj. Također, možete zatražiti da vam se pruži jastuk ili drugi pribor kako bi vam bilo ugodnije.
  4. Opustiti se: Pokušajte se opustiti i udahnuti duboko kako biste smanjili stres i anksioznost. Ako osjetite bol ili nelagodu, obavijestite medicinski tim.
  5. Ostati pribran tijekom postupka: Tijekom postupka, pokušajte ostati mirni i udahnuti duboko. Ako osjetite nelagodu ili bol, recite to medicinskom osoblju.

KOJE SU MOGUĆE KOMPLIKACIJE?

Moguće su komplikacije, poput infekcije urinarnog trakta ili ozljeda mokraćne cijevi, stoga je važno da se postupak izvodi pod nadzorom medicinskog osoblja.

Pripreme za kateterizaciju mjehura mogu se razlikovati ovisno o specifičnim potrebama pacijenta. Medicinski tim će vam dati detaljne upute i odgovoriti na sva vaša pitanja prije postupka.

LIJEČNICI

Naruči se

Otvori chat
Slobodno pitajte
Poštovani, kako Vam možemo pomoći?